Utomhus på Borgmästareholmen i Askersund

 


Borgmästareholmen ska leva upp med något som heter ”Askersund Outdoor” i år. Och det kommer ett bli en fortsättning kommande år om allt går enligt ritningarna. En festival varje vår är målsättningen. Bakom utomhussatsningen på holmen står Michael Malmborg. För några år sedan var han mannen bakom ”Chokladsalongen” i Askersund.

Nysatsningen på Borgmästareholmen handlar om motions-och friluftsverksamhet. För att få den rätta inspirationen har Mikael bjudit in äventyraren Renata Chlumsk under helgen 12 till 14 maj. Även en roddexpedition kommer att finnas på plats.

Michael Malmborg har fått ett arrendekontrakt på tre år. Planerna är det ska finnas aktiviteter både sommar och vinter. Det kommer också finnas ett café. Inriktningen ska vara friluftsliv. Folk ska också kunna tälta på holmen om det är så. För att ro festivalen i land har Malmberg skaffat sig flera samarbetspartners. På måndagskvällen beslutade majoriteten i Askersunds fullmäktige, under vissa protester, att satsa 400 000 kronor på ”Askersund Outdoor”. Kommunen ser det som ett bra sätt att marknadsföra Askersund som en turiststad med ett aktivt friluftsliv.

Själv minns jag IFK:s ”holmefester”. Aktiva i föreningen som jag fick hjälpa till med olika aktiviteter på holmen. Det var långt innan bron fanns. Tvådagarsfesten lockade tusentals personer. Vedskutor forslade folk från hamnen i Askersund ut till holmen. På den tiden ha det varit bra med tältläger, som nu är aktuellt, men då var det förbjudet . De sista turerna med skutorna gick nämligenhem på morgonsidan.

Borgmästareholmen med sitt bad har blivit ett trevligt utflyktsmål. Paviljongen från snickare C. F Carlssons tid är användbar och pryder sin plats. Carlsson fick tillstånd att bygga paviljongen 1862. För sin insats fick han också rättigheter att driva en restaurang vissa tider.

År 1865 fanns det krav på att Carlsson måste få sprit-och ölrättigheter på holmen för att kunna överleva. Känner igen det där från senare år. Vet inte hur det gick i spritärendet. Året efter försattes Carlsson i konkurs. Snickarmästare Carlsson gick under smeknamnet ”Kärleken”. Orsaken till det var hans svaghet för det täcka könet. Skarpskyttekåren hade sina övningar ute på holmen, där också IFK Askersunds första idrottsplats fanns. Föreningen fortsatte sedan de lämnat holmen med sin populära sommarfest där ute.


Idrottsföreningarna Åsbro GoIF och Askersunds skridskoklubb gjorde ett tappert försök att rycka upp verksamheten på holmen. Och då hade det ändå byggts en efterlängtad bro. Föreningarna byggde själva en dansbana med tak. Det fanns också en minigolfbana. Men det hjälpte inte. Det var svårt att locka ut folk till danserna, trots topporkestrar. Efter det har privatpersoner kämpat hårt för att driva serveringen på holmen.

Förhoppningsvis kommer ”Askersund Outdoor” att lyckas . Motion och friluftsliv ligger i tiden. Förr var det ”Kumla-Greven” med sitt band som lockade publik. De spelade alltid på paviljongens veranda. När ”Kumla-Greven” stämde i med sin paradsång ”Du svarta zigenare”, var festen i hamn för många besökare.

Lägger ut lite bilder från Borgmästareholmen. Någon undrar varför jag skriver Borgmästareholmen med ett e. Har fått synpunkter på det vid något tillfälle. De flesta utelämnar den bokstaven. Men på kartan stavas holmen med e och därför jag det också utan att låta allt för mästrande.

Owe Thörnqvist på holmen

”Kumla-Greven” med Roys orkester .

Amatörtävling på ”holmen”. Nisse Lundstedt vann inte tävlingen.

Publicerat av