Min tidningskrönika 12 mars 2017

 

Idrottsmän beskylls ofta för bortförklaringar vid förluster och misslyckande. Och visst har jag själv suttit i omklädningsrummen och klagat över dåliga domare, dåliga isar, bedrövliga fotbollsplaner, regn, snö och kallt vatten i duscharna. Bara för att nämna något. Grinigt värre. Men efter någon halvtimma var vi ganska eniga om att vi var sämre än motståndarna. I alla fall just den dagen.
Tiden från åren i IFK:s omklädningsrum. Efter en del försluter kunde det bli udda bortförklaringar.

Sedan jag slutade på tidningen brukar jag inte skriva om politik i mina krönikor. Höll på med det i 30 år. Nu lyssnar jag bara intresserat. Men i dag gör jag ett undantag.

Idrottsfolkets bortförklaringar är bara en bagatell mot vad sekreterarna i de politiska partierna ägnar sig åt. När jag lyssnar på kommentarer i tv sedan olika opinionsmätningar presenteras i media kommer jag ofta att tänka på ”Bagdad-Bob”, utan andra jämförelser. Under invasionen i Irak stod han kulregnet och förklarade sig som segrare. Helt bisarrt.

Har nästan aldrig hört någon partisekreterare att nedgången beror på dåliga förslag som inte folk tycker om. Bortförklaringarna brukar låta som parodier . Standarduttrycken är att ” vi har inte nått ut med vårt budskap. Bara vi får ut budskapet blir det ändring”. Och så håller det på istället för att säga som det är. Att väljarna inte gillar förslagen. Intervjuvarnas slutfråga när det går dåligt siffror brukar vara ” hur länge kan partiledaren sitta kvar”. Just där finns det likheter med idrotten och då gäller det hur länge tränaren kan sitta kvar när det går dåligt.

För någon vecka sedan var jag på fullmäktige i Askersund. Frågan om ett nytt äldreboende debatterades i två timmar och slutade med återremiss. Alla ville ha ett äldreboende men på olika sätt. Många som var uppe i talarstolen menade att det naturligtvis skulle vara bäst med en mycket bred överenskommelse eftersom det gällde ett sådant storbygge. Det handlade mycket om pengar. En bred lösning i äldrefrågan i Askersund skulle bli väldigt knepig efter att ha lyssnat på debatten. Alla höll på sitt. Röstning får väl avgöra vad jag kan förstå. Då får alla visa upp sina kort och demokratin blir den stora vinnaren. En del kommer att bli glada och en del ledsna. Huvudsaken är väl ändå att de flesta väljare blir glada.

Politik kan vara svårt, men skulle kunna vara lätt. Mötte en person som inte tyckte om det ständiga tjatet om kärnkraftens vara eller inte vara. Vi har ju el, räcker inte det undrade personen. Så kan man ju också se på det hela. Lätt och smidigt.

Publicerat av