Min tidningskrönika den 26 mars 2017

 

Nya Sjöängen i Askersund har blivit en trevlig samlingsplats där det finns lite av varje. En konkurrent till det populära hamnområdet där det mesta sker under sommarhalvåret. Två mycket attraktiva platser i en centralort är väl inte fy skam. Marie som är ansvarig för scenkonsten på Sjöängen har lyckats få en rad artister till huset, både kända över hela Sverige och lokala kulturarbetare. Dansbandskvällarna får heller inte glömmas. För att klara det måste man ha bra kontakter. Och det verkar Marie ha.

Fullmäktige har också sina framträdanden i Sjöängen och det kan ibland vara underhållande . Senast var det också Sverigepremiär  för filmen om Eva Eastwood i Folkets hus regi.  Kommer att tänka på två andra Sverigeprimär i Askersund och då i gamla Folkets hus. Filmen ”Häxan” på 50-talet som delvis spelades in i Askersund. Med i filmen fanns massor av lokala statister. Kände en som skulle spela lite berusad. Tyvärr kom han inte med i filmen. Han gick in lite för hårt i sin roll och inslaget gick därför inte att använda.

Jan Troells film ” Vit som en snör” om fallskärmshopperskan Elsa Andersson, hade också premiär i Askersund . Hennes dödshopp skedde just i Askersund i början på 20-talet

Häromveckan var jag i Sjöängen och lyssnade på föreställningen ”Povels naturbarn” med Povels dotter Lotta och sonen Mikael, samt Backa Hans Eriksson. En mycket trevlig föreställning. Povel har alltid tillhört en av mina favoriter med sina kluriga texter. Redan när jag gick i skolan och fick ihop lite pengar försökte jag åka till tältrevyerna med Povel och Knäppuppgänget. Men det var inte alltid så lätt. Revyerna kom bara till platser med järnväg för transporternas skull. Och till Askersund fanns bara en smalspårig järnväg från Lerbäck.

Det blev att sätta sig på bussen till Laxå eller Hallsberg för att få se tältrevyn.  Några jämnåriga med samma intresse fanns inte. Som tur var hade jag en syster som bodde i Laxå där jag kunde sova över. Minns inte hur det blev med skolgången dagen därpå. Förmodligen hade jag råkat ut för en kraftig förkylning eller något annat vad det nu kunde vara…

Öppningsnumret är viktigt i alla revy-och musikprogram tycker jag. Det får inte låta som vid ett tillfälle då jag skulle bevaka en pianokonsert. En lokal politiker presenterade det hela med att konsertpianisten skulle spela en ” liten trudelutt”. Efter den presentationen blev stämningen lite konstig.

 

 

Publicerat av