Vitpilen i Järnvägsparken

Ett klipp från början av 50-talet

 

Bild från 1951 med jättepilen i bakgrunden

 

 

 

 

Bilden är från 1916 , med den gamla pilen till vänster

En lördagsmorgon i början av 1950-talet förvandlades utseende på Strandparken i Askersund radikalt. Den omfångsrika tiostammade vitpilen i Järnvägsparken (ibland också kallad Skolparken) föll då till marken. Trädet med sina många stammar och stora krona var en verklig sevärdhet i Askersund. Något som askersundarna var stolta över. Redan på 40-talet hade dock pilen börjat krackelera. Stammarna hölls ihop med stålwirar, men tidens tand och grenarnas tyngd tärde på stagen tills de brast den här lördagsmorgonen. Fyra av stammarna knäcktes vid roten, medan de andra grenarna sjönk några meter.

Det ståtliga trädet -på den tiden stadens vackraste-var ett kärt tillhåll för det uppväxande släktet. I det lättklättrade trädet drömde sig säkert många unga bort till Tarzans djungler. Undrar om så många ungdomar i dag har hört talas om Tarzan och hans vackra kvinna Jane. Ni äldre minns förstås hennes replik ” You Tarzan, me Jane”, som hon försökte  lära Tarzan. Och det var inte lätt.  Sorgen efter det den stora pilen var stor i Askersund. Tidningen uppmanade till och med askersundarna att ta ett sista farväl , gärna med en kamera innan trädet sågades ner helt.

Många trodde att pilen var flera hundra år gammal med tanke på storleken. Men så var det inte. De styrande i stan hade några år före fallet kallat salixforskaren och professorn , Heribert Nilsson, för att titta på det ståtliga trädet. Han konstaterade att trädet inte var särskilt sällsynt.

-Pilar växer hastigt och trädet kan bara vara 60-70 år gammalt, upplyste han de styrande om.

De styrande i Askersund blev naturligtvis en smula besvikna på professor Nilssons bedömning. Leja en professor och få sådana negativa svar. Han kunde väl åtminstone ha sagt 100 år tycke somliga. Hur som helst var trädet dekorativt. Och välbesökt av ungdomar. När järnvägen försvann, så var inte namnet Järnvägsparken gångbart längre. Parken var lika gammal som järnvägen , från slutet av 1800-talet. Men av den första planteringen , som till stor del utgjordes av bokar, finns inget kvar. En rad björkar stod i strandkanten, men var tvungen att plockas bort efter en tid. Vattnet underminerade björkarna.

I dag finns det en jättepil längre ut mot Haga som håller på att gå samma öde till mötes som den stora tiostammade vitpilen i gamla Järnvägsparken. När den planterades är oklart. Men gamla bilder visar att det borde ha skett någon gång på 30-talet. Många tror att även den pilen är flera hundra gammal. Men det finns bildbevis på att det inte är så. Och professor Nilsson sa en gång att träden växer fort. Om den har bra gener kan den förstås leva  länge. Precis som för oss människor. Ett annat faktum när det gäller den pilen är att det var rena sumpmarken ut mot Haga efter vattnet.Det fanns inga kommunala planteringar åt det hållet. Det visar också gamla bilder.

Pilen som finns i dag vid Strandpromenaden. Hur gammal den är? Det är svårt att få fram sådana uppgifter

När vi ändå är inne på Järnvägsparken-Skolparken, så användes under ett antal år den stora gräsplanen ut mot Haga för olika framträdanden. Det fanns en liten scen längst bort mot pilen och parkeringen, som användes vid olika arrangemang. ”Snoddas” uppträde där liksom Olof Palme och gymnastikgrupper från Askersund. För att  inte tala  om ”Trivsel-Torstens” alla ”Trivselkvällar”. Bara för att nämna något.  Det var  vacker plats för arrangemang.  I dag har kanadagässen nästan tagit över gräsmattan helt. Just  nu har även gässen  problem.  En ny gräsmatta är  på gång vid nya Sjöängen och just  nu finns  bara jord där.

Snoddas i Strandparken

Hemvärnets Dag i Strandparken

Gymnastik i Strandparken

Palme  i Strandparken

Bertil Boos syster Hildur uppträder i Strandparken. Börje Wizell på dragspel.

Världens störste man i Strandparken 1911

En del  bilder  och annonser har Leif Linus bidragit med.

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson

4 reaktioner på ”Vitpilen i Järnvägsparken”

  1. Härligt att läsa Ove!
    Tack för dina rader!
    Vad roligt att se en bild på Olof Palme i Strandparken! Jag ser att han bär dagens mode, vita vida byxor! Han låg i framkant den mannen 🙂

  2. Tack så hjertelig. .detta var veldigt intressant..jag har klættrat i den pilen nær jag vekste upp i Askersund ..mina barn och nu mina barnbarn klættrar der nær vi er hemma på sommaren..ochjag omtalar det som Verdens vakreste træd..det er helt unikt..❤

  3. Palmes ankomst hit till Asd minns jag mycket väl. 1976. Vi var nyinflyttade o främst jag var mycket nyfiken på allt i Asd. Palmes ankomst till Strandparken som argumentator för S inför höstens val var i en rostig SAAB kombi. Före o bakom anlände betydligt flottare ekipage, som jag kom ihåg det. SAAB kombi hade stark o bra motor men rosten angrep skelettet snabbt om man inte underhöll det. Erfarenheten talar. Men att OP m hustru skulle åka omkring i en dylik förvånade mig o många andra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *