Gör smedjan på verkstadsområdet i Askersund till konsthall

 

Gamla smedjan vid Askersundsverken.

I ett central läge på området Västra Strandparken i Askersund finns Askersundsverkens gamla smedja. Utvändigt har byggnaden fått en verklig ansiktslyftning. Invändigt finns mycket av det gamla kvar, bland annat ässjan och traverser i taket. Det kommunala bolaget Askersunds Kommunfastigheter AB, äger och förvaltar lokalerna i området. VD för bolaget är kommunchef Madeleine Andersson. Det finns diskussioner om hur den unika industrilokalen ska användas, men ännu inget konkret. Men det kommer nu byggare Magnus Lundin med.

Magnus vid PEAB ansvar för det pågående bygget och som också var ansvarig för nya Sjöängen, har ett förslag på hur kommunen ska använda smedjan.

-Gör smedjan till en konsthall. Det är en fantastik lokal med stora utrymmen. Bara det att ässjan och traverserna finns kvar är unikt. I dag är det populärt med smideskurser. Allt finns ju här. Belysning från de gamla takkonstruktionerna på konsten skulle också bli unik. Lokalen kan ställas i ordning utan större kostnader. Värme finns redan i lokalen. Vitmåla väggarna och spackla golvet så har sedan kommunen en konsthall utöver det vanliga, förklarar Magnus, smått lyrisk.

Magnus Landins förslag är att förvandla smedjan till en konsthall. I dag  hyr PEAB  för material till bygget  på området.

-Låg den här lokalen i Örebro så skulle arkitektfirmor och liknade stå i kö. En konsthall i verkstadsområdet skulle verkligen passa in. Närheten till Sjöängen, Strandparken och alla kommande bostäder är unikt. Mycket bli samlat på gångavstånd i området. Ett strövområde kan man säga. Det kan inte bli så mycket bättre, säger Magnus.

När O`Learys satsade på Askersund för några år sedan var ett av skälen just en av de gamla verkstadslokalerna. En del av det gamla sparades och det blev en unik lokal med bowlingbanor.

I nya Sjöängen finns i dag en konsthall. En del tycker den är för liten. Vad skulle hända med en sådan lokal om konsten flyttades till gamla smedjan. Var det inte en onödig satsning?

-Nej det tycker jag inte. Det är lätt att öppna en dörr från skolbiblioteket. Kan bli ett tyst rum eller ett mötesrum om det skulle vara så. En bit av skolbiblioteket blev ju konsthall, upplyser Magnus.

Askersundarna som gör sina dagliga promenader i Strandparken kan konstatera att ett nytt bostadsområde håller på att växa fram på gamla verkstadstomten, som numera kallas Västra Strandparken. Det är ett attraktivt läge vid Alsens strand så man kan förstå att det varit kö till lägenheterna som nu byggs i området. Och flera är på gång. Det handlar enbart om bostadsrätter, så man får inte ha allt för tunn plånbok. Lite äldre villaägare säljer och köper istället bostadsrätter. Förhoppningsvis har unga familjer möjlighet att köpa de tomma villorna.

Ännu har inte någon politiker eller annan ansvarig tagit del av Magnus ide med smedjan på verkstadstomten, men han är att lita på. Magnus kan det där med byggen. Det är bara att kolla på nya Sjöängen. Med den här bloggen får alla i demokratisk ordning chansen att fundera på lösningen för Askersundsverkens gamla smedja. Ett frö är sått. Det är ju vår.

Publicerat av

En kommentar till “Gör smedjan på verkstadsområdet i Askersund till konsthall”

  1. Att göra smedjan till en konsthall vore en bra idé. En vacker lokal svårt att använda men väl till konsthall.

Kommentarer inaktiverade.