Min tidningskrönika den 23 april

Vårbruket är igång. Själv har jag sex potatisar i ett äggfack som ligger och gror under skrivbordet där jag sitter och knåpar med mitt skrivande.  Brukar sätta potatisarna i två hinkar som med lite tur blir färdiga till midsommar. Om inte annat får man väl äta väldigt små färska potatisar. I fönstret är också tre pelargoner på gång. De ser riktigt bra ut. När jag kommer ihåg får de också vatten.

Jag är ingen stor växtodlare, men jag tycker om att hämta rädisor och gräslök direkt från trädgårdslandet. Nu bor jag i lägenhet så det få bli från en liten drivbänk.

En gång i tiden hade jag och min bror en kolonilott i Oxgropen som ligger en lite bit från torget i Askersund. Vi bodde båda i lägenheter och tyckte det skulle vara trevligt med lite enkla odlingar. Vi skulle dela på en lott. Alla utom en helt igenväxt kolonilott var upptagna. Det här var i slutet på 60-talet. Marken tillhörde kyrkan till skillnad från övriga lotter som låg på kommunens mark. Ingen hade odlat på platsen de senaste tio åren. Efter ett telefonsamtal till ansvarige vid kyrkoförvaltningen fick vi klartecken att ta hand om den igenväxta kolonilotten.

En kompis kom med traktor och plöjde upp lotten. Sedan gällde det att plocka bort sten. Och det fanns det gott om. Efter någon dag kom damen som haft lotten tidigare och förklarade att det var ”svinaktigt” av oss ta över hennes lott som hon inte använt på minst tio år. Vi förklarade att det där med grisar fick hon ta med kyrkoförvaltningen och sedan var det bra med det. Min bror var en mycket aktivare odlar än var jag var. Han rensade och fixade ständigt till skillnad från mej. Efter några år vi flyttade till ett litet hus fick han överta hela kolonilotten. Något som förmodligen gladde honom med tanke på rensningen.

 

Öppet hus i Oxgropen

Koloniområdet Oxgropen i Askersund är ett område med gammal trädgårdskultur. Området var under en period ganska missköt. Men det har blivit ändring på det. Kerstin från Dalarna kom till kommun och ryckte upp det hela. Nu finns en förening och en fin liten stuga för redskap. Ett område som ansvariga vid kommunen kan vara stolt över. Nästa steg vad jag förstår är fått till några kolonistugor.

Kan väl också nämna när jag ändå är inne på trädgårdsodlingar , utan jämförelse i övrigt,  att välbekante naturforskaren Carl von Linnè besökte  Askersund  i mitten på 1700-talet. Han skrev att han hade hittat insekten skråbuke ett litet stycke från Askersund. Ett hemskt fynd enligt Linnè som snabbt tog sig vidare till Skyllbergs gästgivargård för övernattning. Jag hittade aldrig någon skråbuke  i Oxgropen, men det kan bero på att jag inte vet vad det  är för  något.

 

Publicerat av