”Bildsköne Bengtsson” satte Askersund på den kriminalhistoriska kartan

Ibland är jag och vännen Leif Linus kallade ut till föreningslivet för att visa film och bilder. Och prata lite lagom för att inte bli tjatiga. Något som intressera folk är den legendariske charmören och poliskunden ”Bildsköne Bengtsson”. Sommaren 1926 placerade han Askersund på Sverigekartan. Ett stycke svensk kriminalhistoria.

Det var i Askersund han fick sitt smeknamn av stadsfiskal Löndborg. Vid några tillfällen har vi varit i skolan och berättat. ”Bildsköne Bengtsson ville alla veta mer om. Kommentaren från något barn när vi visade bilder från slutet av 1800-talet i början av 1900-talet var om vi varit med när bilderna togs. Så gamla såg vi tydligen ut.Vi fick svara nej. Men nu ska det handla om Bernhard Harald Bengtsson,” Den Bildsköne”.

”Bildsköne Bengtsson” på tidningen SE:s förstasida 1946. Då arbetade han som skräddare i Markaryd.

Det började i Askersund söndagen den 15 augusti 1926. Mitt på dagen bröt sig en tjuv in i Lokrantz måleriaffär vid Stora Bergsgatan. I dag driver Olle Jakobsson en butik i plastbranschen i samma hus. Innehavaren var borta så därför kunde Bengtsson operera ostört . Bytet blev 25 kronor.

Olle Jakobsson driver verksamhet i Lokrantz gamla måleriaffär vid Stora Bergsgatan. Det var i den butiken ”Den Bildsköne” gjorde inbrott som senare gav honom smeknamnet.

Polisen i Askersund arbetade snabbt och redan dagen efter satt den skyldige i förhör hos stadsfiskal Johan Fredrik Löndborg. Men det fattades bevis och den gripne släpptes. Vad man missade var att man haft en landets farligaste dynamitarder i förhör, ”Bildsköne Bengtsson”. Han var då i 30 åldern. Försynt och förslagen.

När polisen grep honom efter inbrottet, berodde det på en polismans uppmärksamhet. En man och en lättviktsmotorcykel stod nämligen utanför bensinmacken vid dåvarande Strandmans kemikalieaffär vid Storgatan. Polismannen drog sig då till minnes att en person med trälåda på motorcykeln varit efterlyst under sommaren. Han tyckte sig känna igen den mystiske främlingen. Polisen hade tidigare sett honom åka genom staden.

Stadsfiskal Löndborg i Askersund misstänkte aldrig att Bengtsson för att vara någon brottsling. Istället lånade han ut pengar till honom.

Nu anhölls ” Den bildsköne” utan vidare. Han förnekad alla kännedom om inbrottet vid Lokrantz, även om det fanns en del starka indicier mot honom. Han uppgav sig heta Oskar Vilhelm Johansson, hemmahörande i Ljungby. Efter en lite flyktig kontroll av namnet ansåg inte stadsfiskalen i Askersund motiv för att anhålla honom. Och så var spexet kring ”fallet Bengtsson ” ett faktum.

Landsfiskalen hade fäst sig vid Bengtssons belevade uppträdande, hans klädsel och hans gentlemannamässiga uppträdande. Han släppte ”Den Bildsköne”. Och inte nog med det, han gav honom också 5 kronor ur egen kassa för att han skulle slippa gå brandvakt eller sova i någon lada. Man kan ju undra varför? Bengtsson hade ju egna pengar. Han hade varit gäst på både restaurang Sundsgården och olika caféer i staden.

Bengtsson tog in på fröknarna Erikssons pensionat vid Väderkvarnsgatan (Askersundsbostäder äger fastigheten där pensionatet låg). Fröknarna fick 2,50 kronor för övernattningen som också var det ordinarie priset. Bengtsson försvann lika överraskande och hemlighetsfullt som vid andra tillfällen. Bengtsson skulle ha inställt sig på polisstationen på tisdagsmorgonen men han lämnade 278 kronor och motorcykeln i sticket och stack sin väg. Friheten var mera värd än några futtiga kronor.

Bengtsson övernattade vid systrarna Erikssons pensionat vid Väderkvarnsgatan 26.

Bild från Leif Linus samling

Vi Stjernsund fann polisen sedan under en gran föremål som var Bengtssons. Vid det här laget följde stora delar av Sverige jakten på ”Den Bildsköne”. Natten till den 26 augusti anträffades Bengtsson i en källare i Karlsborg av två personer. Men han duperade dem så grundligt att de släppte honom och till på köpet skänkte honom 2 kronor. De vill också bjuda Bengtsson på en smörgås och en sup men han avböjde.

”Den Bildsköne” – som nästan betraktades som en modern Robin Hood-höll sig undan ända till torsdagen den 22 januari 1927. Då greps han på ett kafé i Ängelholm. Han försökte springa ifrån en konstapel men lyckades inte.

Bengtsson kom tillbaka till Askersund i februari 1927 för att ställas inför rådhusrätt. Det blev något av ett triumftåg. Ryktet hade spritt sig att Bengtsson skulle transporteras från Örebro till Askersund . När ”Middagsexpressen” tuffade in vid stationen i Askersund väntade stora människoskaror på den nära nog legendariske mannen. Mellan två stabila vaktkonstaplar fördes Bengtsson med sin rock kastade över sin axlar och belagd med handbojor, via Sundsbrogatan upp till torget.

Han hade nu också vunnit riksberömmelse genom sin rena profil och sin allmänna charmörstil. På polisstationen började strömma in blommor från Askersunds många damer, som i Bengtsson såg filmhjälten och deras drömmars schejk, vilket de annars aldrig kunde få möta i levande livet. Men polisman Axel Molin vägrade att släppa in blomsterprakten på stationen.

Polisman Axel Molin vägrade ta emot blommor från damer som vill uppvakta ”Den Bildsköne”. Han vill inte att stationen skulle likna någon blomsterhandel.

Rådhusrätten i Askersund kunde inte fälla Bengtsson för inbrottet vid Lokrantz. Man saknade helt enkelt bevis och Bengtsson nekade envist till alla brottslighet. Han överfördes sedan till fängelset i Norrköping för att sedan ställas inför nya domare vid Finspångs häradsrätt.

Bengtsson var född i skånska Vittsjö 1893. Han avled 1966. Efter fängelsetiden var han bosatt i Markaryd där han arbetade som skräddare. Senare flyttade han till Göteborg där han levde anonymt under de sista 15 åren av sitt liv.

Turistnäringen i Askersund brukar ordna stadsvandringar på sommaren. Utgångsläget brukar vara efter redaktör Joel Haugards lilla bok ”Promenad i liten stad”. Det har också gjort stadsvandringar i spåren efter konstnären Hjalmar Trafvenfelt. Kanske man skulle göra i en stadsvandring också i spåren efter ”Bildsköne Bengtsson” som är så förknippad med staden. Många är intresserade av hans historia.

Materialet till artikeln är hämtat från olika källor, tidningsartiklar och böcker. Samt berättelse från personer jag känner. Någon bild är hämtat från Leif Linus bildsamling.

Publicerat av

3 reaktioner till “”Bildsköne Bengtsson” satte Askersund på den kriminalhistoriska kartan”

    1. Tatuerade Johansson var kompis med Bengtsson. Men när det gäller händelsen i Askersund var han inte med. De ”turnerade” ihop

  1. Det var intressant att läsa om Herr Bengtsson.
    Kul att huset och lokalerna är kvar, även om det nu är en annan verksamhet här.
    Tack Ove för berättelsen, en stadsvandring i Bengtssons spår tycker jag låter som en bra idé..

    // Olle Jakobsson

Kommentarer inaktiverade.