Viola har bott 62 år i samma trappuppgång vid Floragatan i Askersund

 

Viola har  bott i samma trappuppgång vid Floragatan i Askersund i 62 år. Familjen har flyttat några  gånger  men bara i samma trappuppgång. Nu bor Viola själv där med sin kära hund Gisela.  

För 62 år sedan flyttade Viola och Gunnar Karlsson in i sin lägenhet vid Floragatan 20 B i Askersund . Året var 1955 och husen var nybyggda. Viola bor fortfarande kvar i samma trappuppgång. Jo, Viola och familjen har faktiskt flyttat några gånger. Men bara i samma trappuppgång! Det måste vara unikt.  Nu bor hon där med sin kära hund Gisela. Maken och sonen Tommy finns inte kvar i livet längre.

-Vi bodde först i en tvåa. När grabben blev större så flyttade vi till en trea för att han skulle få eget rum. När han sedan omkom i en bilolycka flyttade vi till tvåan där jag bor nu. Men vi har hållit oss till samma trappuppgång. Tycker jag bor bra och här kommer jag stanna så länge det går, förklarar Viola.

Viola och Gunnars första lägenhet när de gifte sig 1950 var en etta på Norra Bergen i ett hus som gick under namnet ”Tjommebo” ,efter  originalet Birger Andersson som   just gick under smeknamnet ”Tjommen”.

I ”Tjommebebo” på Norra Bergen blev Viola  och Gunnars första  lägenhet . Huset är rivet.

-Ingvar Ulvenheim  var  byggherre  för huset där jag bor. Han byggde ytterligare några hus vid Floragatan. Ingvar var en bra husägare, men jag klagar heller inte på HSB Östergötland som nu äger huset. Det negativa är väl att allt först ska gå igenom kontoret i Östergötland om man ska ha något gjort, upplyser hon.

Violas föräldrahem finns strax norr om Askersund vid Sjöstorp. Föräldrarna hette Florence och Hugo Lindkvist. Viola var enda barnet.

-Jag har huset kvar. Tidigare såg man inte huset från riksvägen men nu med vägbygget har massor av träd fälls. Nu syns Starketorp, som är fastighetsnamnet, tydligt för alla vägfarare, säger Viola.

Föräldrahemmet  strax norr om Askersund.  Viola har behållit huset .

Bild vid föräldrahemmet.

Under många år arbetade Viola på Systembolaget i Askersund.  Hon hjälpte också maken Gunnar att köra ut tidningar på nätterna.

-Jag trivdes  bra på Systembolaget . På förmiddagarna var det väldigt jobbigt. Då var det kö. En del hade väldigt bråttom med att få ut dagens flaska. Jag började en tid efter motboken hade försvunnit. På den tiden slog vi in flaskorna i brunt grovt papper. Fem flaskor som mest i ett paket. Det fodrades vana för att det skulle bli bra.

Viola  arbetade  många år vid Systembolaget i Askersund.

-Har  många roliga minnen från ”systemet”. När jag började krävdes legitimation med foto en del tider på dygnet. Minns ett gammalt par som stod och väntade länge och inte vågade komma fram till disken. Sa till paret att det var deras tur.  Kvinna förklarade då att de inte hade någon legitimation med foto, men hade istället tagit med ett vanligt familjefoto där båda fanns med. De fick så klart handla, minns Viola.

Fyra gånger om dagen promenerar Viola, 88, med sin kära hund Gisela.  Parets promenader är ett givet inslag i området där de bor.

-Gisela ser till att vi kommer  ut. Numera går jag bara på platser där jag vet att det finns folk om det skulle hända något. Jag är lite yr ibland. På kvällarna tittar jag på tv och någon gång i veckan kommer ett brorsbarn till min man hit och hälsar på. Vi brukar äta ihop. Det är snäll pojke. Har sagt till honom att han kanske är för snäll, om man nu kan vara det, funderar Viola.

Det börjar nu bli dags för Viola och Gisela med dagens andra promenad. Gisela vet vad hon vill. Och det är dags för mej att gå vidare efter en trevlig pratstund. Ska också säga att Viola och jag känner varandra sedan gammalt. Vi brukar träffas på våra motionsrundor och växla några ord. Ofta pratar vi om gamla minnen och där finns det mycket att prata om. Och så förstås lite om vädret.

Ove Danielsson

 

 

 

 

 

Publicerat av

3 reaktioner till “Viola har bott 62 år i samma trappuppgång vid Floragatan i Askersund”

  1. Bodde på Floragatan 21 som nygift, kommer väl ihåg Viola o Gunnar!

Kommentarer inaktiverade.