Hattnostalgi i Askersund

Ska vi inte längre kunna köpa en hatt i Askersund? Det var en fråga och ett mörkt moln som dök upp för många askersundare med hattbegär sommaren 1969. Askersund hade två specialaffärer i branschen som upphörde med sina verksamheter samtidigt. Hur skulle det bli om det blev en kall vinter? Att gå barhuvad var inget alternativ. Och vem skulle ordna en vacker damhatt till fester av olika slag, där en sådan behövdes? Det fanns inga svar just då. Allt svävade i ovisshet.

Ebba Karlssons hattaffär syns i bakgrunden intill den röda skylten ,Slakteriföreningen.

Ebba Karlssons Hattaffär, vid torget och Modelagret vid Sundsbrogatan hade stått för huvudbonader länge, men nu var det slut. Butikerna hade öppnats i en tid då det var otänkbart att gå utan huvudbonad. Det gällde då både ålder och kategori. Alla skulle bära något på huvudet.

Ebba Fredö startade Ebba Karlssons Hattaffär 1926. När hon drog sig tillbaka hade hon arbetet i facket sedan 1912. Hon började i Stööks Hattaffär som modist och pälssömmerska. Hon fick en mycket grundlig utbildning.

Ebba Fredö drev Ebba Karlssons Hattaffär. 1969 lade hon hattarna på hyllan.

Stööks hade både manufaktur, konfektion, hattaffär och skrädderi vid Storgatan. Nästan alla mössor syddes inom det egna företaget. Tyget kom från manufakturavdelningen. Det var inte ovanligt att det skars till 10 dussin vegamössor. Skolmössor syddes i stora partier, men det var inte lönande att sy barnmössor. Varför har jag inte lyckats utröna. Skinnvaror var en stor artikel. Det köptes upp skinn för att sy pälsar och mössor.

”Det handsydda har försvunnit, nu saluförs så gott som endast pressade hattar” förklarade Ebba Fredö besviket i en intervju när hon skulle sluta.

Ebba Karlssons Hattaffär startade i hörnet Storgatan –Sundsbrogatan för att sedan flytta till Lönns fastighet en bit längre norr ut. Motala Ström tog över hennes lokal. De hade sedan tidigare en lokal intill hattaffären i hörnet Stöökagatan –Storgatan. Ebba Fredö hade ingen lust att sälja affären 1969. Hon beslutades sig istället för att lägga ner.

Modelagrets annons 1933.

Modelagret låg vid Sundsbrogatan. I dag är huset tomt och i mycket dåligt skick.

Modelagret drevs av Karin Gustavsson sedan 1924 då hon tog över butiken efter mammans död. Den affären hade drivits sedan sekelskiftet 1900. Även fröken Gustafsson pekade på förändringar i branschen som anledning till nedläggningen. Ett problem tyckte hon var rörligheten bland hattkunderna. När hon började baserade sig kundkretsen på befolkningen i Askersund och kringliggande orter. Det hade ändras till att det kom kunder från andra orter, medan Askersundsborna gjorde shoppingresor till städer i närheten.

Karin Gustavsson (tvåa från vänster) drev Modelagret i många år. Hon tog över efter sin mamma. Hon var med i affären redan som barn. Bilden från Leif Linus är ett bevis på det.

Oron för att inte kunna köpa sig en hatt i Askersund stillades lite av att en handlare i stan som gick ut med att han minsann skulle sälja damhattar i anslutning till damavdelningen. Fröken Gustavsson vid Modelagret skulle också få chansen som halvtidsanställd. Den butiken finns inte kvar längre.

Vet inte riktigt hur det fungerar i dag. Själv brukar jag köpa mina kepsar hos Erik på Be-Ge:s i Askersund. Och det har fungerat bra. Erik och jag känner varandra genom idrotten.

BE-GE:s keps

Hur det är med damerna vet jag inte, om det nu är några som använder hatt….

Publicerat av

En kommentar till “Hattnostalgi i Askersund”

Kommentarer inaktiverade.