”Den blyge” Levi Karlsson

Askersundsdiktaren ”Den blyge” Levi Karlsson, borde få större utrymme när det pratas om kultur i Askersund. Tycker jag. Med den här bloggen tänker jag slå ett slag för hans diktning. Han gav ändå ut 11 diktböcker och jämfördes ofta med ”Jeremias i Tröstlösa”, Levi Rickson. Levi illustrerade själv sina dikter med teckningar. ”Den blyge” gav ut sina böcker lagom till Fars Dag och de sålde slut på någon vecka. Det är inte många diktare och poeter som får sina böcker slutsålda.
Levi hemma vid villan vid Gårdsjögatan

Levi hade sin uppväxt i Lerbäcksbygden. Där har också hembygdsföreningen uppmärksammat diktaren på olika sätt genom åren. Men inte så mycket i centralorten. Filmaren Alf Fransson, har dokumenterat hans liv. Vidare har Uno Sandqvist tonsatt ett antal dikter som handlar om husen i Askersunds hembygdsgård. Ingvar Björck brukar också hålla ”Den blyges” diktning vid liv när han åker runt vid olika sammankomster och läser på bygdemål Den Blyge blev Lerbäckstraktens poet med sina enkla och folkkära dikter på Lerbäcksmål. Och det var väl det han blev mest känd för. Förutom diktkonstnär, var han träkonstnär och även till stor del en bildkonstnär. Hans första diktbok som kom ut 1957 hette, ”När aplera blommar”. Förlaget hette, Levis Slöjdaffär Askersund. Under många är drev nämligen Levi en slöjdaffär vid Storgatan.

.

Levi Karlsson ”Den blyge”, träffade jag ibland. Ofta var det när olika artister ville tonsätta och sjunga hans dikter. Jag uppfattade som han var mycket stolt över det. Minns att jag hämtade honom till en Konsumstämma i Sjöängsskolans aula där Kungsörsparet Sven-Åke och Gunilla, skulle sjunga en del av hans dikter. Senare blev deras artistnamn Amris. ”Den blyge ” var ingen person av stora ord. ”Det lät bra” var kommentaren.

Levi hade sin diktarverkstad i en villa vid Gårdsjögatan. Han verkade ha en aldrig sinande källa att ösa ur. Många av hans dikter går tillbaka till hans gamla kära smeder på bruksbackarna i Skyllberg. Han hade förmågan att i små bagateller se humorn och de mänskliga egenheterna. Levi förklarade att han försökte fånga något av den svenska folksjälen i sina verser. Att han försökte linda in komiken i spetsfundiga och burleska situationer. Levi var också noga med att det skulle finnas en poäng som lockade till skratt eller bitter eftertanke.

”Den blyge” med artistparet Amris, Gunilla Dahlman och Sven-Åke Andersson.
Levi med en annan Askersundskändis, Bertil Boo

Bröderna Ruben och Levi

AD-tryck stod för tryckningen när Levi gav ut sina elva böcker. Här med faktor Harry Andersson

År 1987 gav Staffan Ekegren och Clas Thor en bok med 100 utvalda dikter av ”Den blyge”. ”Sol och vår ” var namnet på boken. Frågade Levi en gång vilken dikt han tyckte bäst om. Svaret blev en dikt med titeln ”Tretton små gummor”. Träffade ibland också Levis bror ” Ruben i Falla” Karlsson. Jag frågade honom om samma sak. Även han hade fastnat för ”Tretton små gummor”. Därför lägger jag med den i bloggen.

Publicerat av

Ove Danielsson

En kommentar till “”Den blyge” Levi Karlsson”

  1. Härligt att läsa om Levi Carlsson. Ja han var verkligen en älskad poet, Ibland hörde jag de gamla tala om sina favoritdikter. Min farfars syster Alice, älskade ”Syrénbersån” och farmor gillade Tretton små gummor”.

    På många väggar hängde hans teckningar eller snidade tavlor. Som barn minns jag särskilt hans reliefer med sagomotiv av John Bauer.

Kommentarer inaktiverade.