”Anton-Pelle” och Sundsgården i Askersund

Den gula restaurangbyggnaden Sundsgården vid Sundsbron tillhör i högsta grad Askersunds stadsbild. Askersunds Stadshotell i all ära, men Sundsgården  vid Sundsbron var ett lika populärt ställe när det begav sig. Om inte ännu populärare. Allt var lite enklare där. Ett hotell är ändå ett hotell. Och nu är det bara Sundsgården som finns kvar. Gamla Statt har blivit servicehus. Och ett nytt modernt hotell finns på andra sidan bron.

Bild från Landskyrkan

Sundsgården var ett andra hem för många inom föreningslivet. Och mycket berodde det på källarmästare Anton-Pelle Pettersson. Det är ett mycket gammalt hus som restaurangen är inrymd i. Byggnaden brandförsäkrades första gången 1828. Sundsgården drevs som restaurang, möteslokal och festlokal fram till mitten av 60-talet, då lokalen togs över av en möbelhandlare. Gamla Sundsgården blev ett möbellager fram till i mitten av 1990-talet, då krögaren Åke Olsson tog över. Han rustade och såg till att Sundsgården blev vad det en gång varit. Nämligen till en restaurang. Den gamla festsalen återskapades. I dag ägs restaurangen av familjen Dalheim. En daglig rätt är stekt strömming med potatismos. Enkelt  och gott. Vet folk som  åkte från Kungsör  för att njuta av den rätten.

Personal vid Sundsgården  en gång i tiden.

Kokerskan Maria Karlsson vid Sundsgårdens  golfbana

Under lång tid drev källarmästare Anton-Pelle Pettersson, restaurang Sundsgården. Han ägde först Hamnkaféet strax intill. Anton-Pelle var en stor profil i Askersund. Han satt med i en rad olika styrelser och var också aktiv inom kommunalpolitiken för socialdemokraterna. 1922 blev han föreståndare för Konsum. Befattningen hade han kvar till 1940. Redan 1920 hade han varit med om att starta Askersunds Samköpsförening, en föregångare till konsumtionsföreningen. I början på 50-talet överlät han Sundsgården till en annan krögare. År 1954 avled han.

Anton-Pelle fiskar vid kajen

Anton-Pelle  Pettersson

Anton-Pelle var mycket idrottsintresserad. Han satt med i styrelsen för IFK Askersund, där han också var uppskattad klubbmästare. Han ordnade många trevliga fester åt IFK och åt alla andra föreningar som han var aktiv i. Naturligtvis hölls festerna på hans egen restaurang. Det gällde att förena nytta med nöje…

Under med tid på tidningen pratade jag ibland med Ulla Sjösvärd om Sundsgården. Ulla var då aktiv inom Askersunds PRO och lämnade in referat. Hon visste mycket om restaurangen. Mamma, Maria Karlsson, var kokerska på Sundsgården under många år.

-Det var ett mycket hårt jobb. Sundsgården var ett populärt ställe med många gäster. Mamma började klockan sju på morgonen. Ibland fick hon hålla på till långt in på natten”, berättade Ulla för mej, men också om ett mycket trevligt minne.

-När jag tog realen 1942 bjöd mamma mig och några kamrater på en riktig festmåltid. Det är något jag med glädje minns från ungdomsåren i Askersund, berättar Ulla, som numera är bosatt i Stockholm.

Ulla Sjösvärds  mamma, Maria Karlsson,  jobbade många år vid Sundsgården. Ulla har berättat  om sin mamma  och hennes jobb.

I början av 50-talet fungerade Sundsgården som matbespisning för skolbarnen vid Kyrkskolan (Lindbogården). Alla barn som hade längre än tre kilometer till skolan fick äta på Sundsgården. Barnen tågade i ett långt led från skolan över Sundsbron varje dag för att äta lunch. Det var ett givet inslag i stadsbilden.  Själv blev jag utan lunch och skolskjuts. Jag hade ”bara” 2,5 kilometer till skolan. Skolbussen åkte förbi mej varje dag när jag till skolan! Och det blev ofta en bulle och flaska mjölk till lunch. Klart man var avundsjuk ibland när kompisar som bodde på rätt sida om trekilometersgränsen berättade om allt gott de fått till lunch. Men så var det med  det och inte  mycket att något snacka om. Det var bara så  och regler är regler. Och jag har inte fått några men av bristen på skolmat i unga år. Inte vad jag vet i alla fall.

En gammal bild  med Sundsgården  till vänster.

Förr fanns det en golfbana i direkt anslutning till Sundsgården. Den lockade många spelare till sig varje kväll. Uteserveringen var också ett givet inslag i verksamheten.  Det finns fortfarande spår efter den gamla serveringen i vattnet utanför. Några har dykt och hittat ölflaskor av den gamla sorten. Tydligen var det en del som drack öl och slängde flaskan i sjön. Men det var innan miljömedvetandet slog igenom på allvar.

Som vanligt har vännen Leif Linus bidragit med en del bilder från hans stora arkiv. För några år sedan gav fotograf Ullabritt Jonsson och jag ut en bok med namnet ”Askersund småstaden vid Norra Vättern”. Där finns mer att läsa just om Sundsgården och Askersund i stort. Säkert finns boken att låna på biblioteket för den som är intresserad. Och för den som vill ha en egen bok så lär det finns kvar några exemplar kvar att köpa. Är själv inte så insatt hur det ligger till. Jag har bara skrivit texten.

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson

2 reaktioner till “”Anton-Pelle” och Sundsgården i Askersund”

Kommentarer inaktiverade.