Smeden på rådhustaket i Askersund

 

 

Askersund har en smed i sitt stadsvapen. Det har säkert inte undgått någon som besökt eller bor i Askersund. Det är bara att kasta ett öga upp mot rådhustaket, så finns smeden där för med sin slägga slå in hel- och halvtimmar. Många av dagens askersundare undrar nog över varför det blev just en smed. Men alternativet, en grosshandlare i spik, hade varit sämre åtminstone när det gäller att få till ett konstverk som uppmärksammar alla på vad klockan visar. Möjligen kunde man ha skapat en grosshandlare i järn som dunkat portföljen i rådhustaket varje halv-och heltimma…

Urverket  på Rådhuset

För helt klart är det lite lurt med smeden som stadsvapen. Enligt historiker är smeden i stadsvapnet ”bara” en symbol för stadens handel med smidesvaror. Det fanns ett stort antal grosshandlare i staden i mitten på 1600-talet som handlade med spik, men endast några få smeder. Spiksmederna bodde på landsbygden omkring staden och ville bo kavar där. I mantalsförteckningen för Askersunds stad från 1657 fanns det endast två smeder i statistiken. Och sämre skulle det bli. I början på 1700-talet fanns endast en smed upptagen i statistiken. Borgarna försökte få smederna att flytta in till stan, men utan resultat. Landshövding Bonde uppmanade också borgmästaren och rådet att få in de trilskande smederna till stan. Om inte annat för att spendera sina löner i stan. Men inget hjälpte. Spiksmederna stannade kvar på landsbygden.

 

För att få lite tryck på det hela förordade drottning Kristina år 1650 att allt stångjärn som kom från de omkringliggande bruken sjövägen skulle gå igenom stadens egen våg och där beskattas. Många klagade i Askersund på den tiden över svår fattigdom. Med beslutet gav drottningen askersundarna ett verkligt handtag för att komma tillrätta med fattigdomen. Ett 10-tal år senare blev det dock begränsningar när det gällde att ta ut vågpengar. Stadens borgare försökte också få en namnändring till stånd 1664. De ville ändra namnet till Carlslund. Bara för att inte bli förväxlade med Askersunds socken. Elva år senare besvarade stadsmakten borgarnas begäran med ett avslag. Motiveringen var att ”att det ena namnet var lika gott som det andra”. Så lång tid för ett så enkelt svar?

 

En del har mer eller mindre på skämt eller allvar krävt att smedens slägga på rådhustaket borde bytas ut till något modernare. I mitten på 40-talet  fanns det en önskan hos tecknare Hamberg, att släggan borde bytas ut mot en bandyklubba. Staden hade gjort sitt namn känt genom IFK:s fina bandylag. 1945 debuterade Gunnar Carlsson i A-landslaget mot Finland på Stockholms Stadion och utsågs till matchens bäste spelare. Det föranledde Hamberg sitt lite udda förslag. På senare år har någon sagt att smeden borde ha ett blåsinstrument istället för släggan, med tanke på hur stora tradjazzfestivalerna har blivit. Nu skulle auktionist Erik Lind platsa med sin auktionsklubba på taket. Antikmarknaderna som han ordnat under många år lockar 10-15 000 personer till Askersunds hamnområde varje år. Det är nog den största händelsen i staden nu för tiden.

Tecknare Janne Nilssons förslag. Det kom i samband med de årliga Tradjazzfestivalerna

Men vad jag förstår kommer alla förslag som rör smedens slägga att omgående hamna i papperskorgen hos de styrande. Modellen till smeden har Aron Sandberg skapat 1937. Han har också gjort en del skulpturer till Stadshuset i Stockholm. Redaktör Joel Haugard var smått lyrisk när han beskrev klangen från smedens slägga i boken ”Askersundiana” i början av 40-talet.”Klangen har en ljus durton och passar bra ihop med akvarellblonda färgerna i sommarens –och turisternas -Askersund. Ljudet är så diskret att det säkerligen inte stör någons nattsömn”, skrev Haugard.

Auktionist Erik Lind

Själv har jag aldrig tänkt i Haugards lyriska banor. Att det sedan klämtar till  från rådhustaket ibland är ju bara trevligt. Smeden tillhör stadsbilden så gott som något. Som journalist i Askersund  blev jag uppringd direkt av ett antal askersundare  om klockan gick fel på rådhuset.  ”Har du sett vilken skandal, klockan går ju fel. Ska det vara på det viset”, var ofta budskapet i telefonen. Men skandal var väl ändå att ta i. Har varit med  värre skandaler än den  om klockan på  rådhustaket går fel. Till saken hör också att den för det mesta går rätt.

 

 

 

 

 

Publicerat av