Storbygge vid torget i Askersund

Det byggs lite varstans i Askersunds kommun just nu. Både i smått och stort.  Vad jag förstår råder det stor lägenhetsbrist.  Förr handlade det mest om just hyreslägenheter. I dag är det bostadsrätter som gäller. Ett bekymmer för ungdomar som vill ha sin första lägenhet och inte har råd med insatsen. Har ingen lösning på problemet, men det har förhoppningsvis politiker och byggare.

Senast det byggdes hyresrätter centralt var Askersundsbostäders stora satsning utmed Sundsbrogatan, då bolaget rev och byggde nytt vid gamla Ahnèrska.  Den stora förändringen centralt vid torget skedde ändå på 30-talet när kassören och civilekonomen Erik Wåckner byggde sin stora fastighet i korsningen Storgatan-Sundsbrogatan. Gamla hus revs och en ny hyres-och affärslänga byggdes. Det är det hus som bland annat Connings finns i dag.

En torgbild från början av 30-talet. Huset till vänster revs för att ge  plats för Wåckners hus

Torget och Wåckners hus i september 2017 

Så här såg det ut vid torget  i början på 30-talet innan Wåckner byggde.

Kassör och civilekonom Erik Wåckner

Wåckners  bygge var en verklig storsatsning som förändrade en del av den gamla torgbilden. Musefolket var inte helt med på noterna. De tyckte att byggnaden blev en allt för stor kontrast mot övriga hus med sin storlek, höjd och formspråk. Wåckners hus är en typisk representant för 30-talets byggstil. Stockholmsarkitekten Sten.O. Roempke ritade huset och byggmästare Ernst Holm svarade för bygget.

I huset inrymdes från starten Torsten Carlssons speceri-och manufaktur, Ebba Karlssons hattar, barberare G. Lundqvist, Bromanders matservering, Henry Perssons tandläkarmottagning och så ett antal lägenheter. Senare användes en lägenhet för skolundervisning. Själv gick jag där några år.

 

Efter Erik Wåckners död har fastigheten bytt ägare några gånger. För ett tag sedan träffade jag Wåckners dotter Kerstin. Hon hade tagit med sig ett antal bilder på när pappans hus  byggdes på 30-talet. Bilder som  finns med i den här  bloggen.

Publicerat av

2 reaktioner till “Storbygge vid torget i Askersund”

  1. Alltså Ove! DU är FANTASTISK som kontinuerligt underhåller oss alla med din enorma kunskap om vår stads historia både med texter o bilder! Glömmer aldrig ditt engagemang när vi båda inledningsvis ingick i arbetsgruppen för att bl.a planera ett jubileumsspel då Askersund fyllde 350 år. 25 år sedan. Hurra för Dig Ove! – men du – kassör? – När jag kom in i Högbergsfamiljen talades det om Kamrer Wåckner. Jag går ofta förbi hand gravplats och skänker honom en tanke – vilken profil han tydligen var i sta´n.

    1. Jag får tacka Gunilla för de fina orden. När Erik fyllde 50 titulerade han sig som kassör och civilekonom i tidningsnotisen. Med bild. Gick efter det när jag skrev. Titeln kamrer var nog andra som använde. Wåckner var en profil i stan som gick sin egen väg i politiken. Han ordnade också en spränglista för högern där han var första namnet. Och han valdes in.

Kommentarer inaktiverade.