Askersund fick ingen ”skyskrapa”-den gången

Tvåvåningshus eller ett högre flerfamiljshus.  Samma diskussion som på 50-talet i korsningen Floragatan-Gårdsjögatan. Då pratade man om en ”skyskrapa”. En ny detaljplan för Folkets hus-tomten i Askersund är beslutad och ska ställs nu ut på samråd så att Askersundsborna kan tycka till. En del politiker vill bygga höghus, medan andra inte vill satsa så högt. Det finns också folk som inte vill att Folkets hus ska rivas och istället rustas. Det ska bli spännande att följa utvecklingen.

Bild från 50-talet. På den tomma tomten  fanns det planer  på en ”skyskrapa”. På tomten finns i dag  bland annat ICA-jouren

Tomten vid ICA-jouren fortfarande  obebyggd.

 

Huset med ICA-jouren  nästan färdigt.

Nu är det inte första gången det finns politiker som vill satsa  på höghus.  Askersund var mycket nära att få sin första ”skyskrapa”  i mitten på 50-talet. Det handlade om ett åttavåningshus och Askersund kan man väl ändå kalla det för en ”skyskrapa”. Huset skulle placeras där ICA-jouren finns i dag,  i korsningen Floragatan-Gårdsjögatan. Det skulle minsann bli Askersunds första bostadshus med hiss. Just hissen blev också ett problem för stadsarkitekt Fredriksson.  Han menade att hissar och barn inte hörde ihop. Med anledning av det skulle det bara bli smålägenheter som inte var anpassade för barnfamiljer. En lite udda inställning kan man tycka.

Pensionärssamling  inför en resa  utanför  Florahallen (ICA-jouren).

Bild från Leif Linus  arkiv 

I ”skrapans” bottenvåning skulle det bli affärslokaler och konditori för att nu nämna något. Det fanns stora planer. Med facit i handen kan alla se i dag vad det blev av det högtflygande planerna. Det blev en affärslokal i ett normalthögt hus med bostadsrätter. Kommunen ägde marken där höghuset skulle uppföras. Marken annonserades ut i lokaltidningen, Askersund-Tidning. Två intressenter anmälde sig innan tiden för svaren hade gått ut, det var HSB och Konsumtionsföreningen. Det märkliga var att ingen av dessa blev köpare, utan marken såldes till Hakonbolaget och byggherren  Anders Diös.

Försäljningen gick dock inte helt smärtfritt. Det hela fick avgöras i stadsfullmäktige. Med röstsiffrorna 15-12, till Hakonbolagets fördel. Motståndarna ville inte ens ta upp Hakonbolagets ansökan om köp, eftersom anbudet kommit in för sent. Drätselkammarens ordförande Matteus Berglund, hade lärt sig bortförklaringarnas svåra konst på högre nivåer. Han var också riksdagsman. Berglund förklarade vid beslutet att Hakonbolaget hade hört sig för om tomten flera år tidigare. Att sedan annonsen gick bolaget förbi berodde helt enkelt att annonsen enbart fanns i den lilla lokala tidningen som i stort sett inte lästes mer än av de som bodde i Askersund. Ett annat starkt skäl till försäljningen just till Hakonbolaget var att de flesta affärsmän i staden redan var anslutna till bolaget. Berglund hävdade också att det inte fanns någon villkorad sluttid i tidningsannonsen. Så det så. Precis som alltid, har det gått att styra kommunala beslut på ett visst sätt efter ideologier och kontakter.

Hur som helst fick inte Askersund någon ”skyskrapa”. Men huset som byggdes på tomten får duga gott. Det blev en affärslokal och lägenheter som tänkt som tänkt från början. Och det var väl ändå det viktigaste.

 

 

Publicerat av