Födelsedagskalas vid Sjöängen i Askersund

Det blir stor fest i Sjöängen på lördag.  För ett år sedan invigdes  skol-och kulturbyggnaden och det ska firas med ett kalas. Och nästan allt är gratis. Avslutningen blir med jazzföreställning. Sångerska är  Auora Brännström. Namnet  på föreställningen  är ”Happy birthday Miss Monroe”. Men den föreställningen är inte gratis.

Vid filmvisningen i Visholmen  på lördag finns det med ett avsnitt om  en av IFK:s bandystjärnor Svante Eriksson. Bilden  är från ett av Svante landslagsuppdrag.

På 1-årskalaset kommer det att finnas aktiviteter både för barn och vuxna.  Leif Linus kommer  också att köra två filmvisningar i Visholmen med glimtar från Idyllienfilmerna.  Från filmen berättar Svante Eriksson bandyminnen. Nils Sedig berättar minnen från Askersundsverken och PLM. Ulla Sjösvärd är uppväxt i Askersund men bor sedan många år i Stockholm. På filmen berättar Ulla minnen om sin pappa Hotell-Gustav, som var en kändis i stan. Det är första gången just det avsnittet visa. Maj-Britt Ferneberg (Johansson) var servitris på Statt i Askersund. Hennes berättelse finns med på Leif Linus film. Ett inslag om Per-Olof Lundin, skidåkare  och friidrottare inom IFK och senare i Laxå, presenteras  också.

Bild:Ove Danielsson

Från invigningen  november 2016. Magnus Landin vid PEAB var ansvarig för bygget. Han fanns naturligtvis på plats vid  invigningen. Det var fullsatt i stora arenan.  


Bild:Ove Danielsson

I ett avsnitt  i Leif Linus film berättar  Ulla Sjösvärd  om sina pappa ”Hotell-Gustav”. Det har aldrig  visats tidigare.

Maj-Britt Johansson

Maj-Britt Johansson-Fernberg  jobbade  många år på Statt. Hon spelade  också revy i Askersund 

Per-Olof Lundin från Tivedsloppet 1956. P O vann loppet i snöoväder.

 

Nils Sedig  då han jobbade på Askersundsverken

Bild:Kjell Johansson

Slutligen finns pastorssönerna Per-Arne Axelsson och Sven Bergholm, med på ett avsnitt. De berättar minnen och busstreck från uppväxttiden i Askersund. Sven ”Plösen” var känd för sina bus under uppväxtiden.  Båda var söner till pastorer vid Elimförsamlingen så det var lite extra känsligt. Deras berättelse är ett underhållande inslag i filmen. Hur det var i Askersund  när de växte upp.

Sven Bergholm med Lapp-Lisa.  Son till en pastor på Elim

 

Per-Arne Axelsson. Son till en pastor på Elim

Publicerat av