Gamla Folkets hus i Askersund var en gång i tiden stadens nöjespalats

Folkets hus eller om ni vill gamla ”Hantverkaren” i Askersund ska rivas har politikerna bestämt. Tomten ska ge plats för nya bostäder. Många anser också att huset är i dåligt skick och inte värt att bevara. Men de finns askersundare som inte håller med sina politiker. En Facebookgrupp med namnet ”Rädda Gamla Folkets hus i Askersund ” har bildats . Gruppen har över 200 medlemmar. Ett spännande ärende att följa, därför bjuder jag nu på lite historia kring byggnaden utan att ta ställning för eller emot. Jag har varken kunskap om huset eller makt att kunna påverka några beslut. Kloka personer får ta beslutet om byggnadens vara eller  inte vara…

Kö till biljettkassan inför en filmförevisning

För 103 år sedan, närmare bestämt den 13 oktober 1907, invigde Askersunds fabriks-och hantverksförening biograflokalen på Sundstedtska tomten vid Lilla Bergsgatan. Sedan i slutet av 80-talet drevs lokalen av Askersunds Folktes husförening. I dag finns Folketshusföreningen i  nya Sjöängen.

Det finns väl ingen äldre askersundare som inte har varit med om någon trevlig aktivitet i biograflokalen. Under många år var lokalen Askersunds stora nöjesetablissemang, med allt vad det innebär från teater, revy, film, bandyavslutningar, föreläsningar, musik för att nu nämna något.  Fullmäktigesammanträdena hölls också  i lokalen  under några år.

Fullmäktige i Folkets hus

 

PRO-dans

Folkets  hus november 2017

Uppförande av biograflokalen-som från början var tänkt som en teaterlokal som skulle rymma 400 personer-var en mycket djärv satsning i början på 1900-talet. Filmen hade ännu inte slagit igenom. Antalet platser fick senare reduceras. Ventilationen inte räckte till. Fabriks-och hantverksföreningen köpte tomten för 7 000 kronor år 1906. Byggmästare Strandell Örebro, byggde huset för en kostnad av 15 320 kronor. Föreningen höll själva med virket.

Dåvarande kyrkoherden Södersteén , höll invigningstalet som var  något i hästväg vad beträffar längden. Det handlade om 23 tätskrivna foliosidor! Säsongen 1913-14, gavs de första biografföreställningarna. Det var ” Vestgöta Bio” från Skövde som hyrde lokalen. Nu tog också diskussionerna om att köpa en egen filmapparat. Första världskriget satt dock djupa spår i föreningens ekonomi och verksamhet. Istället för att köpa en filmapparat höjdes röster om att fastigheten skulle säljas.

Herbert Fallgren vid biografen. Han var vaktmästare i huset under många år.

Men efter kriget tog nöjeslivet ny fart i Askersund. Redan 1919 inköptes en projektor. Biorörelsen drevs i föreningens regi  under namnet A.H.F Bio.  Maskinisten hade ett arvode på fem kronor per föreställning. Men då ska man komma ihåg att biljettpriserna  låg på drygt en krona. Biografrörelsen gick bra vid den här tiden. År 1924 gjordes en om-och tillbyggnad för 14 000 kronor tack vare ett bra överskott.

Populära sångerskan Thory Bernhards i Folkets hus

År 1931 gjorde ljudfilmen sitt intåg i Askersund. Men satsningen gjordes med viss tvekan. Det fanns stor osäkerhet om föreningen kunde få ljudfilmer i den utsträckningen man önskade. År 1970 tog biografföreståndare Magnus Bromander över verksamheten på arrende. Han hade varit maskinist sedan 1958. Den gamla AHF Bio blev då Vätter-Bio. Under 16 år drev sedan Bromander med hjälp av hustru Britt verksamheten. Sedan Folkets hus tog över var Roger Ivarsson varit maskinist.

Askersunds fabriks-och hantverksförening grundades 1847 när skråväsendet efterträddes av ett fritt näringsliv. Föreningens medlemmar har under åren drivit lärlingsutbildning, utfärdat gesäll-och mästarbrev.

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Gamla Folkets hus i Askersund var en gång i tiden stadens nöjespalats”

  1. Hej Ove

    Jag fick ett meddelande igår från en kvinna som ville få veta om jag visste om det fanns några handlingar om Hantverksföreningen. Jag kom att tänka på dig du vet så mycket om vår stad och dess verksamheter som finns.
    Om du har några tips hör av dig.

    MVH Anne-Lie Johansson

    1. Jag har skrivit mycket om hantverksförening . Det finns mycket på mina bloggar om huset. Hör av dej om du vill veta mera.

Kommentarer inaktiverade.