Farsans julkyrka saknade kors

Min lilla julkyrka har äntligen fått ett kors på tornet. Av tändstickor. Det ser riktigt bra ut. Målade korset med en gul vattenfärg. Det här kräver förstås en förklaring.

Farsan Sven tillverkade julkyrkor på löpande band under december månad. Han var en mångsysslare när det gällde konsthantverk. Många askersundarna köpte. Säkert har många farsans kyrkor kvar. Han gjorde två olika modeller. Men jag har aldrig haft någon själv. Det blev inga över och i min ungdom så var intresset för hans kyrkor mycket begränsat.

För något år sedan gick jag förbi Röda Korsets skyltfönster vid Sundsbrogatan i Askersund och fick se en av farsans kyrkor ute på försäljning. Ingen visste vem tillverkaren var men jag kunde berätta. Och jag köpte också kyrkan. Men det fanns ett problem. Den saknade det obligatoriska korset på tornet.

Första året körde jag utan kors. Tyckte det inte spelade någon roll, även om det gnagde lite grann när jag tände kyrkan om kvällarna. Men i år har jag hittat lösningen med hjälp av brorsan, keramikern Karlherbert, som hade haft samma problem med korset. Hälsade på honom häromdagen. Två korslagda tändstickor rådde bot på problemet . Till skillnad från mej har han haft sin kyrka länge. Han kanske köpte sin kyrka direkt av farsan.

Farsan Sven var en  mångsysslare  när det konsthantverk. han gjorde allt från påskkärringar, väderkvarnar till julkyrkor.  Däremellan  spolade han  också is  på gamla IP.

Många kanske tycker det här är en helt ointressant upplysning om farsans kyrka. Men jag har ju möjlighet att skriva bloggar om allt som fastnar i huvudet just för tillfället. Farsans kyrka är en sådan. Efter julen återstår dock ett problem. Hur förvaras kyrkorna med kors utan att det ramlar av, som på min? Men lösningen är förstås tändstickor om olyckan är framme. Man lär så länge man lever  brukar det heta.

 

Publicerat av

Ove Danielsson

4 reaktioner till “Farsans julkyrka saknade kors”

 1. Vilken fantastisk förmåga att kunna skapa allt detta fina med sina egna händer! Se bara på alla detaljer på påskkäringarna! För att inte tala om de vackra julkyrkorna!

 2. Det var en härlig historia. Din fars kyrkor ser ut som föregångare till de adventskyrkor som massproducerades i Småland på 70-talet, med Stilla natt i tornets speldosa och glitter på taket.

  God jul i Askersund!

 3. Jag kommer ihåg en påskkärring som mamma hängde i fönstret (på 60-talet)…
  Kanske var det din pappa som tillverkat?
  Ansiktet var mycket lik de på bilden!

  Så roligt med kreativa människor!!

  1. Det var säkert farsan som gjort påskkärringen. Han gjorde massor av olika hantverk.

Kommentarer inaktiverade.