Pojknöje i Askersund -utfodra arrestanter

Ett ungdomsnöje i Askersund på 50-talet var att mata arresterande med kola och chokladbitar. Ansvariga menade till och med att det var ett vedertaget nöje bland de unga att mata arrestanter genom gallret från gården. ”Kom ska vi mata arresterna” löd uppropet bland ungdomarna ofta. Arrestanterna kvitterade ofta artigheten med att bjuda på rock´n roll inför burgallret. Det blev lite omväxling både för de intagna och den unga publiken. Ett avbrott i tristessen.

En häktad  ryckte sönder gallret vid arresten  på gamla  polisstationen. Så dåliga var lokalerna. Polis Sven Stensved  begrundar det hela.

Polisstationen låg i hörnet på Rådhuset med ingång ut mot Stöökagatan. Arrestlokalerna fanns ut mot en park där tillbyggnaden av Rådhuset finns i dag. Bland annat där kommunväxeln finns nu.

I mitten på 50-talet blev en av de tre arrestlokalerna obrukbar och det ställde till problem.  En häktad försökte bryta sig ut genom att slita loss gallret från stenväggen och var också så när att lyckas. Landsfiskal Hugo Haag var mycket upprörd över de dåliga arrestlokalerna. Han begärde också att staden skulle agera, men fick till svar att ansvarig ingenjör inte haft tid att ta itu med det hela.

Landsfiskalen menade att i moderna arrestlokalerna satt gallren på utsidan av fönstren och inte på insidan som i Askersund. På många ställen hade gallren till och med plockats bort och ersatts med pansarglas.

Tre arrestlokaler motsvarade inte behovet tyckte ansvariga på den tiden. Polisassistent Sven Stensved upplyste om att brottslingar och fyllerister fick stoppas in i samma finka på grund av platsbrist. Inte bra.

I bakgrunden  Rådhuset med polisstationen i hörnet

Ett annat problem var den dåliga värmen i arrestlokalerna. Elementen var inbyggda i väggarna och gav inte mycket värme. Det fanns vassa hörn på elementen som var livsfarliga för fyllerister som kunde ragla omkull och slå huvudet i. Vanligtvis var värmen placerad i taket på moderna celler.

Ventilation var också dålig. De inburade hade möjlighet att själva lirka upp fönstergluggarna. Det var också den vägen godis och annat kom in till arrestanterna. Toaletter saknades också cellerna. Ibland var inte lukten så trevlig där om man säger så. Stensved menade att en suganordning för luftväxling skulle vara behövlig. Britsar utan fallhöjd och en större uppfällbar lucka i celldörren var andra saker som polisen önskade. Det fanns bara ett litet inspektionshål. När någon skulle ha ett glas vatten så fick poliserna öppna dörrarna till cellerna.

Rådhusgården. Till vänster gamla brandstationen

En rastgård mot gamla busstorget (där tillbygget av Rådhuset ligger i dag) var ett annat önskemål, liksom en bakdörr som skulle leda direkt in i arresterna. Fyllerister fick tas in genom allmänhetens del eller genom Rådhusets dåvarande huvudentré mot torget. Polisen tyckte inte det var någon trevlig sak att släpa in fyllerister genom huvudentrén som till vardags bland annat användes av borgmästaren och stadens ledande politiker.

Rivning för Torgahallen.  Rådhuset med  polisstationen.

Bild :Kjell Johansson

Så småningom flyttad polisen ut från Rådhuset till Ahnérska huset  under en  kort period  och sedan till sina nuvarande lokaler vid Väderkvarnsgatan på övervåningen. Vad jag hört kan det vara aktuellt med ännu en flytt vad det lider. Kanske en lokal på marknivå…

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson