Kajkranen har lyft debatten om Askersunds hamnområde

Intresset för gamla kajkranen i Askersunds hamn har fått ett lyft. Den har plockats bort och ligger nu intill en parkering längre söder ut i hamnen. Det har fått många askersundare att reagera. Det är en viktig symbol för tidigare verksamheter i hamnen med sjöfart och järnvägstransporter. Rätt och slätt industrihistoria. Ett lugnande besked är dock att den inte ska skrotas. Den ska flyttas längre söder ut för att ge plats åt dagens turistnäring.

50-tals  bild från hamnen i Askersund. Från Leif Linus bildsamling

På sin gamla plats

Kommen har beställt nya försäljningsbodar som ska placeras där kranen har stått.  Kommunens strävan är att förlänga hamnstråket och skapa ett sammanhang mellan hamnen, Södra udden, Borgmästareholmen, Sjöängen och Strandparken. Och då är den gamla kranen i vägen.

Kranen kommer att monteras upp igen innan sommarsäsongen.  Men som nämnts längre söder ut, men förhoppningsvis inte på träkajen som finns där. Den tillhör den gamla stenkajen. Redan nu är trappan ner från kajen där kranen stod överbyggd. Anledning till det är att det finns en restaurangbåt på platsen. Men det kanske bara var tillfällig placering under  sommaren som gått?

50-tals bild. Från Leif Linus  bildsamling

Algot Widing och Gustav Fors vid kranen. Ytterligare en person som jag inte kan namnet på.

Stenkajen har genom året vållat kommunen stora bekymmer, så det gäller att vara rädd om det som finns kvar. I början på 1900-talet gjordes en större utbyggnad. När bygget i det närmaste var klart rasade allt ut i sundet. Sjöbotten var för lös för att kunna hålla de stora stenkistorna kvar på rätt plats . Oron för ras fanns redan innan kajbygget började. Farhågorna besannades också. Några av stenkistorna gled ut i segelleden. Lyckligtvis sjönk allt så djupt att sjöfarten inte blev drabbad. Istället byggdes en träbygga söder ut.

Januari 2018. Kajkranen ligger in till parkeringen  söder i hamnen. Den ska tillbaka innan sommaren, men  inte  på sin gamla plats.

 

Publicerat av

Ove Danielsson

En kommentar till “Kajkranen har lyft debatten om Askersunds hamnområde”

  1. Det är oerhört viktigt att bevara den lilla spillra som finns kvar av vårt maritima kulturarv! Allt från små detaljer som smidda förtöjningsringar, pollare, mindre och större hamnkranar och magasin samt hamnfyrar och båk. Det gäller i allt från hamnmagasin, mindre lastageplatser till hamnanläggningar och skapar både en direkt och indirekt medvetandekedja till historien och att arbete kan bestå av mer än dataskärmar och att lyfta A:4 papper…

Kommentarer inaktiverade.