Askersunds nya sjukstuga närmar sig en fullbordan med stora steg. Byggnadsställningarna håller nu på att rivas, och man börjar allt tydligare skönja byggnadens rena och vackra linjer. Den har ett fritt läge i själva bebyggelseperiferin i nordöstra stadsdelen, och från samtliga fönster i byggnaden har man utsikt endera över sjön eller grönskande ängar och lummiga trädgårdar. Så löd ingressen i gamla Askersunds-Tidning i slutet av 1942. Året efter skedde invigningen av landshövding Hasselrot. Sedan dess har det hänt mycket.
Askersunds -Tidning 1943
Sjukstugan har byggts till och kallas numera Vårdcentral med en massa olika funktioner. Och nu är en stor tillbyggnad på gång med ett 100-tal lägenheter till vård-och omsorgsboende. Länsgårdens Fastigheter står för bygget och är också ägare. Inflyttningen kommer att ske våren 2020. Projektledare är Marie Villman. Hon har under många år varit projektledare inom Örebro kommun.
April 2018
Innan Askersunds sjukstuga uppfördes på sin nuvarande plats fanns verksamheten i den praktfulla tegelbyggnaden vid Sjöängsskolan, som senare användes till skolkontor. Bygget blev ett stort lyft för stadens sjukvård. Huset byggdes till sjukstuga med 20 vårdplatser. Bygget kostade 50 000 kronor och invigdes i september 1909. När sjukstugan invigdes fanns det inga andra hus på tomten. Närmast låg Kristinahemmet. På 60-talet byggdes Sjöängsskolan på tomten och det har gjort att gamla sjukstugan inte är så framträdande längre. I slutet av 1800-talet fanns sjukstugan inrymd i fattighuset på söder. På övervåningen. Under 1896 uppgick patientantalet till nära 100 personer. Behovet av en ny sjukstuga var stort vid den här tiden. Många i Askersund tyckte det var en olägenhet. Det räckte att vara sjuk. Kontakterna med de fattiga i huset var inte särskilt upplyftande ansåg stadens beslutsfattare.
Gamla sjukstugan som sedan blev skolkontor. I dag ligger byggnaden öde.
År 1904 framhöll dåvarande stadsläkare Torstensson i Askersund att sjukstugan var utsatt för eldfara. Fattighjon bodde i rummen under sjuksalarna.
”En del av dessa hjon är passionerade rökare, som röker under större delen av dagen. En del hjon är också slöa och dricker sprit i smyg”, skrev läkaren i en tidningsartikel, samtidigt med kravet om en ny sjukstuga.
Men de fanns det som var av en helt annan åsikt. Någon menade att när patienterna tillfrisknade kunde det vara trevligt att vistas ute på gården och prata lite med fattighjonen. Det fanns en del pigga och trevliga gummor att prata med bland dessa. Men stadsläkarens ord vägde tyngre. Det byggdes en ny sjukstuga.
Första tänkte man bygga sjukstugan på Södra Udden, men staden ägde för lite mark där för att kunna genomföra bygget. Istället byggdes sjukstugan på Sjöängen, där staden kostnadsfritt upplät ett halvt tunnland. Bruksägare Cassel på Stjernsund skänkte år 1920, 25 000 kronor för en påbyggnad av sjukstugan på den norra sidan. I början på 40-talet satsade landstinget 585 000 kronor på en helt ny sjukstuga med 39 vårdplatser. En del av nuvarande Vårdcentralen som nu byggs ut. Tegelhuset användes också under en lång period efter sjukhusepoken till något som kallades kronikerhem.
Själv har jag inte besökt Vårdcentralen särskilt ofta genom åren. Det är inget ställe man springer i onödan till. Men mina besök kommer att bli tätare nu. Har lovar projektledare för tillbyggnaden , Marie Villman, att fotodokumentera satsningen. Har redan fått en nödvändig hjälm och en väst så jag kan röra mej lite friare på området. Utrustningen som jag fått låna hänger i dotterns garage i ett hus strax intill storbygget. Bara som en lite upplysning om någon ser mej komma vandrade med hjälm. Det har inte slagit över.
Fantastiskt Ove! Du är en fantastisk historie/dokumentär skrivare med blicken riktad framåt! Nu i detta fall sjukstugestoryn från tidernas begynnelse till det som nu påbörjats till nytt vård-o äldreboende! God fortsättning i ditt skrivande o dokumentering !!’
Du Ove är ovärderlig
Tack för att du finns och orkar
Du var en fantastisk ”murvel” under ditt arbetsliv
Och du tar väl vara på dina dagar som senior
Hoppas NA och våra kulturinstitutioner mfl inser och uppskattar ditt värde
🌻💗
Är det någon som vet vad det ska bli med g:a skolkontoret
Synd om en sån fin byggnad ska stå och förfalla. Flytta hela rådhuset dit. Då kan man passa på att minska antalet personer som inte behövs på rådhuset och andra tjänster inom turism och inflyttningslotsar och alla konstiga titlar de har.