Allsvenska ÖSK kommer till Solberga i Askersund

Askersund får fint fotbollsfrämmande i juni. Då kommer nämligen allsvenska Örebro SK till stan för att spela cupfotboll mot IFK på Solberga. Det var många år sedan. Man får gå tillbaka 65 år till senaste mötet om jag  minns rätt. 1953 var året. Då vann ÖSK med 13-0. 1949 spelades  också en match mellan de båda klubarna. Då blev det 5-1 till ÖSK.

Bild från 1949 mellan IFK och ÖSK. Lagkaptenerna Kar-Erik Södergren  och Gösta Lindh , övervakade av domaren Lennart ”Plutt” Larsson. Själv finns jag med på bilden längst till höger. Räcker  nästan inte  över staketet.

1953

1953

Annons 1949 i Askersunds-Tidning

1949. Laguppställningarna

IFK gick vidare i distriktscupen genom seger över Vivalla med hela 11-1. Och då hade ändå motståndarna två bonusstraffar. IFK har fem bonusstraffar mot ÖSK, men bara tre får räknas. Det gäller för IFK att få fram ett antal säkra straffläggare om man ska någon chans till bra resultat.

Örebro SK har inte varit ofta i Askersund och spelat fotboll till skillnad från bandylaget. Några matcher under sommaruppehållet har det blivit. ÖSK bandy var annars flitiga gäster på gamla IP både i Allsvenskan och i DM-matcher.

Första gången ÖSK var  i Askersund  och spelade fotboll var 1949. Då var ÖSK ett topplag i tvåan, som det hetta på den tid. Gästerna vann med 5-1. IFK tog ledningen med 1-0 genom Anders ”Lappen” Carlsson, men sedan var det slut på det roliga. Var själv på matchen med farsan Sven som aldrig missade några drabbningar på Gamla IP.  Har några bilder från matchen. Bland annat där lagkaptenerna Karl-Erik Södergren och Gösta Lindh, uppvaktade med blommor före matchen. Publiksiffran var 370 personer.

 

 

Bild från 1949. IFK:s målvakt Pelle Johansson hade det  jobbigt.

Från 1949. Lennart Andersson i mitten försöker  bryta ÖSK-anfallet.

Nästa möte blev 1953. Då vann ÖSK med hela 13-0. ÖSK-arna Pelle Thörner och Gunnar Ring skojade friskt med IFK- spelarna. ÖSK hade också fått ett nyförvärv från Norrby, Conny Andreasson, som visade sin målfarlighet. Målvakten Bernt Karlsson kunde ägna sig åt autografskrivning under matchen. Hos honom var det lugna gatan. Besvikelsen hos IFK var inte så mycket för själva resultatet utan publiksiffran. Det kom bara 150 åskådare.

 

 

IFK hoppas förstås på storpublik den här  gången. Det är  inte varje dag det  kommer  ett Allsvenskt lag till Solberga. Har ännu inte fått datumet. Men i  juni  blir det. I samma cup möter Åmmeberg- Vretstorp.

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson