Min tidningskrönika 29 juli

Många laddar inför det stundande kräftfisket. Det är årets höjdpunkt för de flesta fiskeentusiaster.  Har läst om att signalkräftorna är färdigmatade redan nu. Det måste vara något av rekordtidigt.  Ibland brukar det gå hett till ute på Vättern bland fritidsfiskarna när det ska fiskas kräftor. Polisen har fått tillkallats när det varit som värst, men oftast fungerar det efter de fiskelagar som gäller. Tänk ändå att kräftor kan väcka sådan mörka känslor. Kräftor som är så gott . När jag jobbade som journalist skrev jag en gång att det nog fanns kräftor så det räcker till alla. Det gällde sjön som jag växte upp intill. Blev idiotförklarad av några med fiskevatten i sjön efter den artikeln.  Hur dum kunde man bli undrade någon? Du som bott vid sjön borde veta bättre . Alla kan väl inte få komma och fiska kräftor. Det här var på flodkräftans tid.

Fiskhandlare Järlström  och hans medarbetare Erik Johansson. Bilden är från den tid då det fanns  fiskaffär i Askersund 

Kräftpesten hade slagit till i Vättern på 50-talet men i sjön hemmavid tog det några år innan pesten var ett faktum även där. Någon hade väl släppt i signalkräftor och då är det kört. De kan inte leva i samma vatten. Som ung fiskade jag kräftor och det var inte så underligt med tanke på närheten till sjön. Men det var också det enda jag fiskade. Det handlade inte om försäljning utan det blev en årlig kräftfest med lyktor i träden och allt annat som hör till.  Minns att morsan våndades när kräftorna skulle kokas, men vad gör man inte för den allmänna trivseln.

Ett annat journalistminne i samband kräftfester var att jag skulle fotografera en person dagen efter en fest.  Kom på förmiddagen men han förklarade att jag fick komma tillbaka senare på dagen.  Han skulle inte göra sig bra på bild under förmiddagen. Festen hade varit hård.  Frågade försynt om inte kräftorna var bra. ”Det är inte kräftornas fel” fick jag ilsket till svar. Förstod det när jag tittade på honom att det vara mera antalet snapsar som ställt till det . Det syntes tydligt också dagen efter.

Kräftfisket fodrar en båt om man inte håller till runt kajerna i Askersunds hamn. Tycker det är ovanligt många stora fina båtar som finns kvar i hamnen trots värmen. Då ska man väl vara ute på sjön. Hade faktiskt en båt för många år sedan som låg vid Strandparken. Det var en räddningsbåt som jag köpte vid en kommunal auktion. Det stod räddningsbåt på sidan. Tog bort texten räddning. Tyckte det räckte med båt. Då var det några som undrade spydigt över namnet. Fick frågor om inte alla såg att det var en båt utan att jag också måste skriva det på sidan. Helt värdelös var ändå inte den lilla röda räddningsbåten. En dag när jag kom till platsen var den stulen. Och någon mera båt  blev det inte.

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson