Osanna rykten om inköp av TV till Norrbergahemmet i Askersund

Falska rykten och osanna påstående på sociala medier har blivit ett problem om man inte ser upp.  Och särskilt nu i valtider. Faktum är att det inte var bättre förr även om det gick långsammare. I början på 60-talet gick ett rykte om att socialnämnden i Askersund köpt in en TV –apparat  till pensionärerna vid Norrbergahemmet i Askersund , medan de gamla på Finntorpshemmet strax väster om stan   skulle bli utan. Det kan tyckas vara en bagatell, men på den tiden var nymodigheten TV en stor sak. Och det skulle vara rättvist. Ryktet talade dock osanning. Socialnämnden hade inte alls köpt in någon TV-apparat.

Åldringarna vid Finntorpshemmet samlade framför den nta TV-apparaten

Överlämnandet av TV-apparaten var stort med en massa  inbjudan, tal och andakt. Längst fram till höger socialnämndens ordförande Erik Jonsson. Pensionärens namn är Axel Johansson, samt föreståndare Sara Willèn. I bakre ledet från vänster Erik Karlsson, Bengt Willèn,Ulla Johansson, Arthur Mogren, Evald Larsson, Sven Karlsson  och David Bellander 

Påståendet om det orättvisa TV-inköpet upprörde församlingsborna, som startade en insamling för en TV till Finntorpshemmet. Kantor David Bellander var den drivande kraften bakom insamlingen. Socialnämndens ordförande Erik Jonsson fick ta emot ett gåvobrev på en TV-apparat och en bankbok med 303:01  kronor på att förvaltas av socialnämnden. Pengarna skulle användas till pensionärernas trevnad som exempelvis inköp av piano eller orgel. Insamlingen gav 1 763:51  kronor. När gåvan skulle överlämnas kom det in ytterligare 100 kronor från en före detta församlingsbo som var bosatt i Karlstad. Det var från en dotter till avlidne postföraren Emil Andersson.  Han var med om att besluta om Finntorpshemmet och deltog även i byggandet. En del av pengarna kom från en konsert i landskyrkan där hemmasonen Bertil Boo ställde upp helt gratis. Insamlingslistor hade också gått runt bland politiska organisationer.

Bertil Boo hjälpte till att få in pengar till Finntorpshemmets TV. Han ställde  uåå gratis  på en  konsert i Landskyrkan.

Själva överlämnandet av TV-apparaten var en stor sak med inbjudan gäster. Det som gått i bräschen för insamlingen var inbjudna med fruar och män. Ett 30-tal personer bänkande sig vid kaffeborden. Ett lite märkligt inslag var en bildvisning av fil.mag. Rolf Holmgren.  Titeln var ”Från vaggan till graven”. Inte särskilt upplyftande ämne för många boende på hemmet. Disponenten och riksdagsmannen Matteus Berglund svarade för solosång och kyrkoherde Lindèn höll en kort andakt. Det var ändå TV – visningen som var det viktiga. Vädret  och Aktellt. Inte en massa hyllningstal och andakter för den nya TV-apparaten. Socialnämnden lovade i sammanhanget att även åldringarna vid Norrbergahemmet också skulle få sin TV-apparat. En insamling skull startas.

I samband med uppförandet av Norra Bergens äldreboende (det var namnet då) lades Finntorps ålderdomshem väster om staden ned. Det hade funnits i 50 år. Ålderdomshemmet fanns tidigt i Askersunds by, men brann ner till grunden i april 1920.

Ålderdomshemmet -eller  fattigstugan som också var namnet- i Askersunds  by brann ner  1920.  Det nya hemmet byggdes vid Finntorp.

Byggnaden i Finntorp uppfördes 1921 och fick ersätta den gamla i ”byn”. I byggnaden på Finntorp hängde två porträtt, ett på brukspatron Albert Cassel, Stjernsund och ett brukspatron Arvid Bäckgren, Dohnafors. Och det fanns en orsak till det. De båda hade gett kommunen stöd i det svåra läget när byggnaden i Askersunds by, brann ned. Cassel donerade Finntorps gård och Bäckgren virke till från Dohnafors sågverk. Senare donerades Cassel också skogsfastigheten Kryddängsmon till sockna som det hette på den tiden. Kommunen arrenderade ut lantbruket fram till försäljningen 1973.

I den Casselska donationen fanns inskrivet att skogen vid Finntorp skulle ge ved till uppvärmningen av Landskyrkan, så kallad  vedbrand.  I moderna tider  kunde  man inte  lägga 30 meter  huggen ved utanför Landskyrkan. Hur skulle det sett ut. Det var de  flesta klara över. När vedeldningen övergavs fick kommunen betala för den elektriska uppvärmningen. Så fungerar det inte längre. Församlingen och kommunen har löst vedfrågan på ett modernt och praktiskt sätt genom en uppgörelse.

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson

2 reaktioner till “Osanna rykten om inköp av TV till Norrbergahemmet i Askersund”

  1. Det här var rolig läsning. Tack för det! Jag vill bara tillägga att det fattas ett namn på bild nummer två. Delvis skymd sitter Sara Willén, som var föreståndare på Finntorp och faster till (min pappa) Bengt Willén.

    1. Nu har jag lagt dit Sara också. Missade henne bland alla gubbar.

Kommentarer inaktiverade.