Min tidningskrönika 12 augusti

Turisterna har invaderat Askersund i sommar. Normalt vid en vandring på stan känner jag nästan alla och hälsar på alla . För säkerhets skull. Man vill ju inte visa sig stöddig och dryg. Har fortsatt med det även om jag inte vet vilka det är. Tycker det är mycket trevligt med alla gäster.  Tidigare var det alltid Fagertärn  i Tived och de röda näckrosorna som var det populäraste utflyktsmålet för gästande turister i Askersund . Det visade mätningarna varje år, men nu är det några år sedan jag jobbade på tidningen så jag vet inte om det håller i sig. Har inte riktig kläm på det hela nu.

Fagertärns röda näckrosor  är ett populärt turistmål

Kommunerna vill slå varandra med olika turistattraktioner. Det gäller att hitta på något unikt som lockar. Och det måste vara lite nytt varje år. Men det stämmer i alla fall inte när det gäller Fagertärn. Folk åkte dit utan särsklida aktiviteter. Det räcker med en kopp kaffe och en glass i kiosken. Det viktiga är att folk får se en skymt av de unika röda näckrosorna.  Har läst i min tidning att det finns förslag att bilda turismbolag.  Som vanligt tycker en del att det är ett utmärkt förslag, medan andra inte förstår vad det ska vara bra för.  Ska bli intressant att följa utvecklingen.

Jag och en tidningskollega till mej bestämde oss en gång för att kolla övernattningsläget i Askersund.  Det hade varit diskussioner om hur att få folk stanna några extradagar i stan och erbjudas ett trevligt boende. Var det värt att stanna en dag till? Sagt och gjort. Gick till en tant som hade rumsuthyrning med frukost för att tinga rum. Till min förvåning sa hon blankt nej. ”Du bor ju i stan, så gå hem till ditt och lägg dej”. Förklarade att det gällde ett reportage och jag skulle betala lika mycket som alla andra gäster. Inga argument hjälpte. ”Tycker du ska gå hem till ditt hus istället och inte kosta pengar på ett hyrrum hos mej”. Tanten var inte arg utan sa det i vänlig ton. Hon tänkte bespara mej onödiga utgifter, trots att det var tidningen som skulle betala. Det är inte lätt att bli profet i sin egen hemstad där alla känner alla. Vi fick tänka om och istället boka in oss på Lerbäcks hotell. Där var det inga problem med inbokningen, bara en liten undran om varför jag inte hyrde rum i Askersund. Hade inte lust att förklara varför.

Upplysningsvis kan jag nämna att jag har lämnat kommun i sommar för några matresor, som glass i Söderköping,  pepparrotskött  i Kumla och sedan kaffe  vid  Medevi brunn i samband med en konsert av brunnsorkestern i parken. Där fanns det också möjlighet till punsch, men jag var tvungen att ta mej hem  med bil. Så det fick bli kaffe och en kaka för  50 kronor.

 

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson