Djuphamnsplanerna i Askersund sänktes av utredare

I början på 60-talet fanns det andra planer för Askersunds hamn än dagens turistsatsningar, nämligen en satsning på en djuphamn mellan Stjernsund och Askersund. Det skulle bli utskeppningshamn för hela Närkesområdet. Staden utan järnväg skulle därmed kunna bli ett transportcentrum av stora mått. Bakgrunden till de stora sjöfartsdrömmarna var en utredning om breddning av Göta Kanal när det gällde västgötadelen.  Det skulle betyda mycket för Askersund trodde många. Industrin i Askersund visade stort intresse för en djuphamn. Centralföreningen som låg i hamnområdet menade att en djuphamn skulle betyda mycket i transportsammanhang för jordbruket i länet. Askersundspolitikerna var i eld och lågor  över förslaget. Som alla kan konstatera  i dag blev det aldrig  något av djuphamnsplanerna. Men det är aldrig fel att ha drömmar….

Hamnjobbarna Fredriksson, Hamn-Sigge  och Julius, var  några som slet  hårt med att lasta båtar.

Hamnområdet i Askersund har alltid varit en stor arbetsplats. Förr i tiden slet hamnjobbarna med att lasta och lossa Vätternskutorna. Ett hårt och tufft jobb utan alla tekniska hjälpmedel som finns i dag. ”Julius”, ”Hamn-Sigge”, Fredriksson, Frössle, Ivar i Falltorpet och alla andra kämpade hårt både med kubb, tackjärn, grus gödning och spannmål. I dag har turistfolket tagit över hamnområdet. En näring som kräver ganska mycket folk, men på ett annat sätt.

Ansvariga för Centralföreningen i Askersund hoppades  mycket på en djuphamn.  Företaget hade sina lokaler  i hamnen.

Kanaltrafiksutredningen tillsattes i maj 1961 av minister Skoglund, som betonade att kanalfrågan skulle ses i ett större transportekonomisk sammanhang.  Utredningen fick därefter till uppgift att i första hand kartlägga hur tyngre transporterna inom området skulle kunna utvecklas. Askersunds  hamn fanns då med i diskussionerna. Det gällde då en fördelning mellan sjöfart, järnväg, landsväg och eventuella rörledningar. I utredningen ingick också kostnaderna för de olika alternativen rent nationalekonomiskt . Utredningen leddes av docent Sven Godlund, Stockholm. Ett sammanträde hölls i Askersunds rådhus där drätselkammarens ordförande Matteus Berglund, borgmästare  Viktor Bernhagen och grosshandlare Enfrid Johansson deltog. Men det  hjälpte  inte. Det blev ingen djuphamn och Centralföreningen finns  inte kvar i hamnen  längre.

Äldre  bild från hamnen  i Askersund

Djuphamnen skulle ha börjat  ute vid Stjernsund  för avslutas  i Askersund 

 

Publicerat av

Ove Danielsson