Min tidningskrönika 26 augusti

För några dagar sedan damp mitt röstkort ner i brevlådan. Den här gången ska jag rösta i nya Sjöängens matsal, som är lite av primär för röstning i stan.  Förtidsröstningen har ökat kraftig vid de senaste valen, men jag kommer att gå till vallokalen.  Minns förr hur viktigt det var för mina föräldrar att klä upp sig på valdagen för att gå in till Askersund för att lägga sina röster. Det var kö vid rådhustrappan från torget. På den tiden var ingången till Rådhuset från torget. Synd att den ingången inte används i dag. Vet inte varför beslutsfattarna ändra på det för ett antal år sedan.

Äldre vykort på Askersunds småbåtshamn. Enligt en lokalpolitiker för  länge sedan  en hamn bara för  utombyare.

När det gäller förtidsröstningen träffade jag ofta en man som sa att det var viktig att lägga sin röst i förtid så inte partiet missade hans röst om någon skulle hända innan valdagen.  Det kunde ske olyckor av olika slag menade mannen. Rent logiskt hade han rätt, men jag chanser och väntar till valdagen. Politikerna har haft fullt upp de senaste veckorna att övertyga sina väljare om vilket parti som är bäst och har de bästa förslagen. Alla vill så väl. Man få lyfta på hatten för alla som kämpar med politiken. De flesta helt ideellt.

Själv har jag lyssnat med intresse på några lokala debatter. Man kanske inte ska kalla det hela för debatter, utan mera för informationsmöten. Och det är väl bra så. Politikerna i Askersund verkar vara ganska eniga. Det finns inte så mycket att strida om. Mycket handlar om att bygga en idrottshall eller simhall, eventuellt båda hallarna. Konstgräsplanen för fotbollsspelarna verkar vara helt ur bilden den här gången. Som gammal fotbollspelare tycker jag det är synd och många som sysslar med sporten håller med mej. Vad jag har uppfattat ska alla skolor var kvar även om det finns en beställd rapport som säger att fyra skolor ska läggas ner. Men rapporter och verklighet är inte samma sak. Diskussion handlar lika mycket om tomma lokaler som barn.  Inga beslut i frågan är tagen, men politikerna verkar vara eniga.

Det där med nysatsningar på anläggningar kan vara knepigt. Minns när småbåtshamnen skulle byggas. Ledaren för ett lokalparti, Johannes Kjerrström, menade att det var helt onödigt, det kom ju ändå bara folk från Örebro, Kumla och Hallsberg med sina båtar till Askersund. ”Hallsbergarna kan väl hålla till i Puttlabäcken”, var Kjerrströms åsikt. Det var då det. I dag jobbar kommunerna ihop i många olika sammanhang. Och askersundarna åker ju de övriga orternas badhus, så det jämnar ut sig.

Min nästa krönika kommer valdagen den 9 september. Och jag hoppas inget har hänt mej innan dess så jag kan gå till lokalen och rösta.

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson