När Konsum i Aspa fick snabbköp

Konsum i Aspa var mycket tidigt ute med en snabbköpsbutik. Redan vintern 1953. Föregångare i Askersundstrakten skulle man kunna säga. Det var ett stort steg som väckte uppmärksamhet. Att få plocka till sig varorna själv utan inbladning av något biträde. En skribent med signaturen ” Botvid” i Askersunds -Tidning kom också med en varning. Släpp inte iväg hustrun till butiken. Det här var långt innan jämställdhetsfrågorna var på tapeten. På den tiden visades det också hushållsfilmer avsedda för kvinnor. Inte många män höll till i köket på den tiden.

”Botvid” varnade nämligen männen för att släppa iväg sina fruar till butiken av en märklig anledning. Det fanns allt för många saker att köpa som de inte vetat om.  På något mystiskt sätt skulle det locka till onödiga köp.  Signaturen höll själv bli ägare till en slags konstig sak, som man skakar grädde med. Men som han skrev: ”jag kom till besinning”.

Ombyggnad av snabbköp vid Konsum i Aspa skedde i rekordfart bara på någon månad. Ingången var belägen vid charkuteributiken, där ett frukttråg och grönsaksbord hejdade redan till det första köpet.

”På varje sak står priset angivet och små skyltar på hyllorna talar om vad påsarna innehåller. Lagret har helt enkelt flyttat in till kunderna, vilket onekligen måste vara av intresse för en framåtsträvande firma. Till kassan leder en smal gång och där slipper ingen förbi utan ha betalt varje sak”, skrev ”Botvid” i sitt referat.

Rose-Marie Fredriksson i städtagen. Bilden  kommer från Leif ”Linus”  bildsamling.

Inez Werner,Ros-Marie Fredriksson och Evert Johansson i butiken. Bilden  kommer från Leif”Linus” bildsamling.

Premiären för Aspa snabbköpsbutik lockade mycket folk. Kunderna tyckte det var roligt att plocka till sig varorna själva utan att behöva peka. Det var något nytt som hade framtiden för sig. Och så blev det också. I dag har trenden vänt. Många letar efter de gamla butikerna med manuell betjäning bakom en affärsdisk. En del större butiker tillfredsställer i dag båda önskemålen, med snabbköp och en bemannad kött-och fiskdisk. Bättre än så kan det inte blir. Två flugor i en smäll som heter. Och någon hushållsfilm enbart för kvinnor har inte visats på mycket länge.

Om jag vet vem den där journalisten ”Botvid” var? Har inte en aning, men som en liten ursäkt var han nog inte ensam  om att skriva på det där viset vid den tiden.

Publicerat av

Ove Danielsson