Skoogs Balder var favorit vid travtävlingarna på Alsen

Intresset för travsporten är stor. Det märks om inte annat i spelhörnan i Askersunds stora livsmedelsbutik. Själv kan jag inte något om hästar men brukar  jag  köra en Harry Boy ibland men vinner aldrig. Men rätt var det är kan det slå till resonerar jag.En gång i tiden kunde askersundarna spela på trav på nära håll. Det var travtävlingar på Alsens is i Askersund varje vinter.

 

 

Ernst Skoog  vid travtävlingar  på Alsen 

Över 2000 personer såg travtävlingen ute på Alsens is i mars 1947.  Det fanns ett stort sug efter travtävlingar i Askersundstrakten. Och det kanske inte var så underligt. Det hade gått 25 år sedan den förra tävlingen hölls. Enligt alla kunniga bedömare var publiksiffran smått sensationell. Redan några timmar före första start var 2 000 biljetter slutsålda. Folk vallfärdade till Sydnärkes Sovalla, för att se vanliga arbetshästar från orten springa runt på Alsens is. Häften av intäkterna gick till Europahjälpen. Pengar som användes för att lindra nöden i det krigshärjade Europa.

Herman Pettersson .  Han var en  känd  häståkare i Askersund

Balder var askersundarnas store favorit på 50-talet. Han var alltid med i täten när de nordsvenska snabbloppen avgjordes på Alsens is. Ägare var åkare Ernst Skoog. En anan bra häst i Skoogs stall var Freja. På den tiden var hästarna döpta till namn som Balder, Brunte, Dala och Gullan för att nämna några. I dag bör man kunna ett antal flera språk för att uttala ett hästnamn. Publikfavorit blev August Bernström, 65, Brona, med ardennern Tore. Han travade hem det första loppet på 2000 meter, på tiden  4,49 min.

Rune i Brona

Travtävlingarna på Alsen lockade i slutet av 40-talet ofta runt tre tusen personer. Det var stora folkfester. Vid tävlingen 1947 skänktes halva behållningen, 614 kronor, till ”Radio-hjälpen”. Travsällskapet hade begärt att få höra ”Gamle Svarten” spelas upp på radio, men till sällskapets stora besvikelse blev det inte så. Det blev ingen skiva alls.

Det hölls travtävlingar  även  på sjön Anten norr om Askersund 

Askersunds Travsällskap bildades 1947 och upplöstes 1960. Håkan Person var sällskapets sekreterare från början fram till det bittra slutet. Håkan hade sitt dagliga värv vid stationshuset i Askersund. Han var också sekreterare i IFK Askersund under många år. Håkan finns inte i livet längre. Han berättade för mej att många häståkare kom till stationen där han arbetade. Ernst Skoog övertalade honom att ställa upp som sekreterare. Ordförande var Robert ”Telefon-Johan” Johansson. Enligt Håkan bestod styrelsen av ett verkligt färgstarkt gäng.

Håkan Persson  var sekreterare i Travsällskapet 

Håkan berättade att det inträffade många dråpliga händelser i samband med tävlingarna på Alsen. Vid ett tillfälle var mikrofonen inte avslagen när speakern Robert ondgjorde sig över en ”kuse”. Den stora publiken fick verkligen höra vad han tyckte om hästen.

Direkt efter tävlingarna på Alsen var det prisutdelning och travmiddag på Stadshotellet. Enligt referaten var det en charmant prissamling som travsällskapet fått ihop. Det var nöjda hästägare och kuskar som travade hem efter middagen.

Leif Linus har  hjälpt till med en del bilder  från sitt arkiv

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson