Skidkungen Arthur från Zinkgruvan

Zinkgruvans IF har fört skidtraditionen vidare i Sydnärke. Förutom den fina skidanläggningen har klubben en mycket aktiv skidsektion. Till skidanläggningen i Zinkgruvan kommer folk långväga får att få åka på fina spår. Trots snöbristen bjuds skidåkarna på fina spår med konstsnö. Föreningen brukar också ordna ett antal tävlingar under vintern.

 

Arthur Östring i mål som segrare i Tivedsloppet.  Han var Sydnärkes skidkung under  många år.

Arthur i mål efter  ännu en seger i Tivdesloppet

Klubben har också stolta skidtraditioner att förvalta. Sydnärke skidkung under många år, Arthur Östring, tävlade  för klubben. Han dominerade stort  i de  lokala tävlingarna som Tivedsloppet, Skyllbergsloppet, Kilsbergsloppet och allt vad  nu tävlingarna hette. Tyvärr hade aldrig klubben på den tiden resurser att sända Arthur till de riktigt stora tävlingar som SM.  Det skulle ha varit spännande att se honom bland de bästa åkarna i landet. Arthur storhetstid var i slutet på 30-talet och fram till i mitten av 40-talet.

 

 

Vi glömde att byta till pjäxor  på bilden till intervjun . Varken Arthur eller  jag tänkte  på det.

IFK Askersund arrangerade under många Sydnärkes stora skidlopp- Tivedsloppet. Det första loppet kördes 1936 och hade då namnet Askersundsloppet. Det ändrades sedan året efter till Tivedsloppet , med start i Ljungås och målgång vid gamla Folkskolan (Sjöängsskolan).  Senare blev det start och mål vid gamla IP. Då drogs spåren norr ut från staden för att sedan göra en krok in mot staden via Gårdsjön och Väderkvarnsbacken. Som grabb följde jag många Tivedslopp från toppen av den gamla tingsplatsen, Väderkvarnsbacken. Det var många blåbär som trattade på ändan i nedförsbacken in mot det hägrande målet på IP. Bara det drog en ganska stor publik till Väderkvarnsbacken, som numera mest används som pulkabacke. En del hade börjar med pulkaåkning redan under Tivedsloppet. Längden på loppet var runt 3 mil, men flera vätskekontroller. En del stannade länge vid kontrollerna. Blåbärsoppan verkade vara mycket vällagad.

 

Arthur Östring dominerade Tivedsloppen stort under många år. Han vann fem-sex gånger. Det kan väl nämnas att loppet ställdes in 1938–39, på grund av snöbrist. På 50-talet dominerade IFK-arna Per-Olof Lundin och Bengt Rehnvall men inte som Arthur. De kanske inte vann alla gånger, men de var ofta med i toppen.

Bild från 1956 då P O Lundin IFK Askersund vann Tivedsloppet.

Bengt Rehnvall var med  i toppen  på Tivesloppet  många år. Han tävlade  för IFK . Bengt var  bättre som löpare. 1954  blev han Svensk mästare i maraton.

Från det första loppet 1936 kan berättas att åkarna startade två och två från Ljungås skola. Matkontrollen fanns vid Uvaberget mellan Askersund och Olshammar. Det var 14 kilometer dit.  Arthur Östring blev skidhistoriens förste Sydnärkesmästare. I segerintervjun förklarade Östring att banan var alldeles för lätt. Han tyckte det bara var gärden och sjöar att åka över. Inget vidare kraftprov.

På den tiden skulle alla skidåkare vara skogsarbetare för att nå framgång. Arthur arbetade också i skogen men det var inte bara för skidåkningen, utan helt enkelt hans dagliga arbete. Inget märkvärdigt. Jag gjorde en intervju med Arthur under vinjetten ” Sportprofil i Sydnäke” hemma på hans gård vid Mårsäter i slutet på 70-talet. Han berättade då att ett av hans roligaste priser var från den första segern i Tivedsloppet, ett hederspris från Askersunds Tidning och Askersundsdamernas hederspris. Vilka Askersundsdamerna var fick Arthur aldrig reda på. Lite speciellt är det också med bilden till reportaget. Jag bad honom ställa upp utanför huset med skidor och stavar. Vad ingen av oss tänkte på var att han hade gummistövlar på sig. Det borde ha varit skidpjäxor påpekade sonen Lars för mej en gång lite skämtsamt. Men en bra bild blev det tyckte både Arthur och jag.

 

Publicerat av

Ove Danielsson