Isupptagning en stor sak i Askersund en gång i tiden.

Isupptagning var en viktig sak vid den här årstiden förr i tiden. Mycket viktig för en del.  Alla har väl hört  Povels ”Varför är där ingen is till punschen? Det hände sig på den goda tiden, den gamla goda tiden då landet var en enda lycklig idyll.”

Isupptagning på Alsen. En avisdösarna fanns på stapelängen nedanför Landskyrkan. På bilden Nisse Alexandersson och Julius Andersson .

Men det var innan kyl-och frysskåpens stora genombrott.  Lite var stans på sjöarna fanns det folk som sågade is med jättesågar. Ett tungt arbete men ett måste för företag som fiskaffären, bryggeriet, hotellet, mejeriet och för de flesta lantbruk. I det senare fallet var det viktigt med is för att bland annat kunna kyla mjölken.

I Askersunds hamnområde var isupptagningen en stor aktivitet. Vid Stapelängen nedanför landskyrkan fanns det en isdös. Och det fanns också vid många andra ställen, som vid bryggeriet. Det finns många historier om isupptagningen på Alsen.  En historia som jag hört är en ilsken arbetsgivare som kom ner till isen och såg att det fattades en av mannarna mitt på blanka förmiddagen. Svaret från de övriga var att han var hemma och tvättade sågspån ur ögonen. Det ledde till att arbetsgivaren vände på klacken och försvann. Han insåg det meningslösa att argumentera mot sådana påståenden.

Isdösen  vid Stapelängen.

Isdös nedför  bryggeriet

En isdös byggdes med plankor runt om. Isen som sågats i 50-60 cm stora bitar packades tätt så de frös ihop sedan. Sågspån fylldes på cirka 25 cm runt om och ovanpå. Det isolerade fullgott. Man hade alltid is för två år på lager.

Leif Linus har hjälpt  till med några bilder från hans arkiv.

Isupptagning vid Gårdsjön med Nisse Nilsson

Skylten talar inte sanning

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson

2 reaktioner till “Isupptagning en stor sak i Askersund en gång i tiden.”

  1. Hej Ove!
    Kommer ihåg när dom sågade is nedanför strandparken, då hade dom fått satt en klinga på jordfräsen, då var det inga skydd., bara en stor sågklinga, rören som dom har sågat upp ränna för att lägga ner är avloppsröret från reningsverket, den ligger väl där än i dag.

  2. Hej Ove!
    Kommer ihåg när dom sågade is med jordfräsen med en stor kling, såg väldigt otäckt ut, kommer ihåg när man lade ner rören från avloppsverket, det var en dykare som förankrade rören, det blev sämre vatten vid Hagabadet när inte verket gick bra, även Husa Bergs udde hade dåligt ibland.

Kommentarer inaktiverade.