Min tidningskrönika den 10 mars 2019

 

Under flera har jag på följt flera stora byggen i Askersund med min kamera. Det har varit på uppdrag av byggherrar. Kan inte säga att det lett till att jag blivit expert på området, men ett minder konsultuppdrag som färgsättning på några undanskymda hallväggar kanske jag skulle klara. Att gå på byggen lär man sig också massor av specialuttryck för material som jag nu kan briljera med. Som två tum fyra reglar, PP-rör, och stålband för att nämna något. Fortfarande kan jag inte förstå hur man kan få ihop olika jättebyggen från bottenplattan till färdiga hus. Jag har plåtat många bottenplattor men aldrig kunnat föreställa mej slutresultatet.

Just nu följer jag det stora bygget vid Vårdcentralen i Askersund. Det handlar om ett 100-tal nya fräscha lägenheter för äldre människor. Jag träffar massor av byggare och de som ansvarar för bygget inne på kontoren. Alla är villiga att berätta om vad de sysslar med till skillnad från många myndighetspersoner man ofta hör i media. Där är nästan allt hemligt på grund av utredningstekniska skäl. Eller som en semlebagare förklarade när han fick kritik för sina bakverk. ”Jag har lagt locket på” .

 

Efter några år som följare i byggbranschen kan jag konstatera att det är mycket trevliga arbetsplatser. En intressant sak som jag inte tänkt på tidigare är vikten av bra och lämplig musik på de olika våningsplanen.  Murarna som lägger mönster kör en mjukare linje, medan de som borrar i betongen lyssnar på hårdrock. Om de nu hör något bakom sitt hörselskydd. På taknivå brukar det vara en musikalisk blandning.  Själv känner jag mej som en ”riktig” byggjobbare med hjälm och gul väst när jag går runt och plåtar.

Många väntar säkert på de nya lägenheterna vid Vårdcentralen. Ett äldre vårdboende i Askersund ska utrymmas och de boende ska flytta in i det nya. Det måste bli ett lyft för alla inblandande.  Men det har funnits undantag.

Kände en man som flyttade in på ett boende i Askersund från ett litet hus strax utanför stan. Han behöll huset som en helgardering om han inte skulle trivas. Träffade honom efter en tid och frågade hur det var. Svaret blev att det var helt värdelöst. Bland annat låg tvättstugan allt för långt ifrån lägenheten i huset. Det ledde till att han flyttade tillbaka till sitt hus där det varken fanns rinnande vatten eller tvättstuga.  Han ville förstås bara ha ett bra argument för att flytta hem igen. Så svårt kan det vara att byta boende på ålderns höst.  Men på nybygget vid Vårdcentralen är jag säker på att de flesta kommer trivas.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Ove Danielsson