Ett aprilskämt som blir verklighet i Askersund

Ett 1- aprilskämt som jag använde 1978 ska bli verklighet framöver. Det handlade om Vattentornet i Askersund. Tornet hade då tagits ur bruk. Dåvarande kommunalrådet Sven-Erik Franzén ställde upp utan blinka. En trevlig man som var med på det mesta. Möjligen var Askersund för litet för honom som politiker med lite visioner.

Sven-Erik Franzén vid Vattentornet  1978.  Bilden användes till ett 1 aprilskämt

Vi enades om att Vattentornet skulle byggas om till bostäder, med en utsikt som skulle bli fantastisk. Precis enligt de planer som Askersundsbostäder arbetar med i dag.  Sven-Erik följde med mej upp till tornet och pekade med hela handen upp mot tornet som brukligt på dåliga bilder. Det flesta som läste skrattade åt skämtet.

Men det fanns en del som hoppade på Sven-Erik, med en undran om det nu ”slagit över helt” för honom. Bostäder i Vattentornet! Med facit i hand var vi inte helt fel ute 1978. I dag finns det diskussioner om hur tornet ska användas på bästa sätt. Tyvärr får Sven-Erik var med att följa utvecklingen. Han avled för ett antal år sedan. Lärdomen av mitt aprilskämt är att man ska välja skämt med omsorg. Det kan bli verklighet även om det tar några år. Som i det  här fallet 41 år.

Bild från bygget av Vattentornet

Det gick åt 170 000 tegel att mura upp det gamla vattentornet på norra höjden i Askersund. Vem som räknande stenarna låter jag vara osagt, men det står att läsa i gamla gulnande papper. Tornet som är 31 meter  började byggas 1907 och stod färdigt i slutet  av 1908. På skylten vid tornet står 1907.  I dag används inte den praktfulla tegelbyggnaden. Men den blivit något av ett viktigt riktmärke för Askersunds stad. Både från sjöss och land. Politikerna funderar nu som bäst på hur bygganden ska användas. Det är en delikat uppgift att lösa.

Cisternen som sitter i toppen på tornet rymmer 280 kubikmeter vatten och är åtta meter djup. Det var år 1897 som stadsfullmäktige började utreda vattenfrågan. Vattenledningsstyrelsen lade till att börja med fram ett förslag om att anbringa en järnplåtsreservoar överst i tornet på Sofia Magdalena kyrka. Stadsfullmäktige tyckte dock inte att det var något bra förslag, utan beslutande att bygga ett nytt torn.

 

Uppslag i Nerikes- Allehanda  måndag 18 mars

 

Det fans två alternativ att välja på. Ett var att bygga ett torn på Norra Bergen för 105 000 kronor. Det andra var att bygga en vattenbehållare på Väderkvarnsbacken, med filter och nytt maskineri i Askersund för 106 000 kronor. Precis som i dag gällde det att hålla i plånboken för politikerna, så det fick bli det billigaste alternativet. Själva tornet är 31 meter, men från den lägsta punkten i staden skiljer det 46 meter.

Jag har varit uppe  i tornet några gånger  och fotograferat. 

Bild från Vattentornet

I kommunens bevarandeplan från 1993, kan man läsa att tornet har ett stort kulturhistoriskt värde och är i högsta grad bevarandevärt.

Publicerat av

Ove Danielsson

En kommentar till “Ett aprilskämt som blir verklighet i Askersund”

Kommentarer inaktiverade.