Min tidningskrönika 21 april

 

Hamburgare och korv är inget att fnysa åt. Men det gör en del. Vid södra infarten till Askersund har en snabbmatskedja öppnat. Den har nämligen resulterat i ett 20-tal nya arbetstillfällen. Inte dåligt för en småstad som Askersund. Näringslivsansvarige   gnuggar förmodligen händerna av glädje.  Mest handlar det om ungdomar som får jobb.  Den som inte tycker om den sortens mat kan låta bli är min bestämda uppfattning. Någon jag talat mer tror att någon näringsidkare på stan får slå igen med anledning av nysatsningen. Den fria konkurrensen gäller och då det gäller att vara bäst. Då kommer kunderna. En utmaning.

Södra infarten till Askersund 

Har själv prövat utbudet. Och det smakade bra. Men jag har alltid ett problem vid besök hos snabbmatskedjor. När jag ska beställa en hamburgare kommer alltid personalen med frågor om vilken sort jag ska ha och jag som bara vill ha en vanlig hamburgare. Men så kan man inte säga. Ofta är det amerikanska namn. Det verkar finnas hur  många sorter som helst. När de räknat upp ett antal sorter brukar jag säga efter en stund att den tar jag. Det brukar stå folk i kö bakom och trampa. Kan han aldrig bestämma sig. Man vill ju inte göra bort sig. Ibland har jag haft tur och fått en hamburgare som varit i min smak.  Vissa gånger har det gått snett.  Jag har sagt att det var gott när personalen frågat om hur det smakar, trots att det inte varit i min smak. Man vill ju inte vara ofin. Ett säkert kort är annars att beställa två korvar med potatismos. Det går sällan fel.

Hamburgare , men vilken sort…..

Men snabbmatsbranschen har verkligen gått framåt sedan jag var grabb. Vid den tiden  fanns det bara grillad  eller  kokt korv att välja på. Kiosken på torget i Askersund sköttes av två personer, ”Korva-Kalle” Jansson och hans fru. En annan i samma bransch klarade också det hela på två personer, ägaren ”Morfars-Harry” Karlsson och hans fru. Han tog bara in extrafolk när det var bandy på gamla IP. Någon fick gå runt med korvvagnen på isen framför publiken. Harry hade själv varit en bra bandyspelare trots att han saknade en hand.  Olyckan skedde i samband med påskfirandet och en hemmagjord påsksmäll. En varning så här i påsktider.

Men det kan också ha sina problem att starta nytt. Var bekant med en som startade ett hemtjänstföretag för länge sedan. Fönsterputs ingick i erbjudandet. De två första jobben gällde två stora byggnader, gamla Knappfabriken och Kristinaskolan. Där fanns hur mycket fönster som helst. Efter en inspektion lade vännen ner firman. Det finns gränser även för en ensam fönsterputsare.

Slutligen vill jag önska alla en trevlig Påsk. Reklamen säger att utan must blir det ingen påsk. Tar inga risker. Har köpt två flaskor.

 

 

 

Publicerat av