Hästköp var ett medborgarförslag som inte gick hem i Askersund

Köp en häst! Den uppmaningen  fick Askersunds kommun från en medborgare för  några år sedan. Hästköpet skulle ingå i ett klimatprojekt med bidrag från Länsstyrelsen. Kommunen skulle kunna använda hästen i skogs-och parkavdelningen tycker  medborgaren i sitt förslag. Men inte bara till det. Minitåget skulle också kunna dras av en häst om det skulle vara så. Hästprojektet borde också ingå i kommunen  marknadsföring.  Allt enligt medborgarens förslag.

 

Storgatan  en gång i tiden då häster  var ett vanligt  inslag i stadstrafiken. Husen  längst ner  till vänster är borta för  länge sedan.

”Askersund -en kommun som satsar på miljövänliga hästkrafter”, är mitt förslag i en eventuell marknadsföringskampanj. Vem skulle inte lockas till kommunen av något sådant….

Frågan behandlades i kommunens beslutande organ men det blev inget hästköp. Politikerna tyckte förmodligen att förslaget var  något  i ”hästväg”.  När det gäller tåget så  låg det på Hembygdsföreningens bord.  Men vad jag minns  är det inte första gången  hästfrågan varit uppe när det gäller kommunens skogslag. För ett antal år sedan fanns det också en man som försökte starta hästturer med  utgångspunkt från hamnområdet. Men det blev ingen succé.  Kanske hästar har kommit mera i ropet nu…..

Kändisen Herman Persson  på gång med sin häst

När jag växte upp fanns det ett antal  häståkare i Askersund, så det är ingen ny företeelse.  Klappret från Skoogs, Sandbäckarnas, Hästa-Hermans  kusar hördes nästan alltid på någon plats i stan på vardagarna. Kuskarna hämtade  varor vid stationen åt stadens handlare.  På vinter var det snöröjning   med hästar som gällde.  Naturligtvis hade de också andra  körningar. Ofta  kom de in  hästägare från lansbygden  till stan för att handla. Andra hade ärenden till kvarnen. Hästarna var ett trevligt inslag i stadsbilden. Alla  kanske inte tyckte om vad de lämnade efter sig på gatorna, men lite skit får man ta som det så vackert brukar heta.

En mycket gammal stadsbild fylld med  häsekipage 

Bild från Sundsbrogatan och rivning av hus som sedan gav  plats för HSB-huset.

Åkare Skoog  hämtar pilsner vid Askersund bryggeri.

Bild från Leif Linus samling

Hästen användes flitigt vid snöröjning i Askersund en  gång i tiden

 

 

Bild från  torget av Eric Englund 1965. Eric har plåtat många intressanta Askersundsbilder.

Publicerat av

Ove Danielsson