Skräddarens grabb ”Julle” blev stor i tyngdlyftning

Tyngdlyftaren Gunnar ”Julle” Högberg är Askersunds mest meriterade idrottsman genom tiderna med en rad SM-tecken, ett antal rekord, och nordisk mästare ett antal gånger. Trots det är  skräddare Arturs grabb Gunnar, en okände sportprofilen för de flesta i dagens Askersund. Kanske inte så konstigt. Han tävlade aldrig för någon Askersundsklubb och det var länge sedan han dominerade sin viktklass.

Gunnar flyttade till Stockholm som ung och började tävla för Stockholms AK. Men askersundarna kunde följa hans framgångar genom olika sportreferat på 40-talet med stolthet. ”Julle” känner jag” upplyste många. Det hade gått bra för ”buspojken”.

Han blev också uppmärksammad av klassiska Rekord-Magasinet, där man varje vecka hade en tecknad serie av kända idrottsmän. Och där kvalade Gunnar in. 1951 tog han sitt 17:e svenska mästerskap. Han var också mycket nära att komma med till OS i London 1948 och till Helsingfors 1952. Till OS 1952 blev han kallad till kval men myglades bort. Förbundet ansåg att Gunnar inte utfört de prov som krävdes.  Han deltog också i VM i Wien 1938.

Rekord-Magasinet 1946

 

Gunnar och hans bror Sigvard återvände ibland till hemstaden under semestrarna. En del gamla kompisar fanns kvar. Själv träffade jag bröderna under ett besök hos kompisen Tryckar-Harry Andersson.

En gammal tidningskollega, Johannes Kjerrström, skrev en trevlig krönika om Gunnar som grabb i Askersund och hans årliga besök i hemstaden. Lägger till den krönikan:

Gunnar  blev 73 år. Han levde mellan 1942-2015

Publicerat av