Min tidningskrönika 16 juni

 

Tänkte börja med att skryta lite över hur modig jag är. Det har säkert ingen upptäckt tidigare. Jag har badat i 16 gradigt vatten. Var till Hargebaden för några veckor sedan. De har gjort fint där ute! Tänkte bara kolla lite, sitta på stranden en stund och njuta. Solen sken och allt var fridfullt.  Hade också med en termos med kaffe och nyinköpta stora bullar ni vet från en bensinmack. Jo, jag hade sällskap. En person med kamera så det finns bevis. Det var mycket tunnsått med badgäster, men det berodde nog på att det kylslagna vattnet. Inte många vill bada då.

En bit bort vid den nya långa bryggan kom helt plötsligt en grabb vandrande, slängde av sig kläderna och hoppade i. Kan nämna att han var från Kumla. Jag kunde inte hålla mej från vattnet uppväxt vid kanten av Gårdsjön som jag är. Badade alltså i 16 gradigt vatten helt frivilligt. Efter en liten stund såg jag ytterligare en person hoppa i vattnet för att simma en liten bit. Men han hade svarta kläder på sig. Tror det var våtdräkt och det tycker jag är lite fusk.

Hade en psykolog analyserat varför jag hoppade i så kallt vatten, hade han eller hon säkert gått tillbaka till min barndom. De brukar göra så för att hitta förklaringar. Vi ungar väntade på att isen skulle gå upp på Gårdsjön så vi kunde börja bada. Vi skulle ha varit glada om det varit 16 grader. Farsan förklarade alltid att min hjulbenthet berodde på att vi bodde nära sjön och det var fuktigt. Benen hade slagit sig. Själv trodde jag alltid det berodde på mitt idrottande. Många som håller på fotboll är hjulbenta.

Har i veckan också varit och kollat på mitt barnbarn Edit som slutade i nian. Massor av folk hade samlats vid Sjöängsskolan för att var med på ungdomarnas stora dag. Firandet fortsatte med rundåkning på stan i traktorkärror. Festligt värre och roligt för ungdomarna. Avslutningen för niorna i Askersund har blivit stort, med blomsteruppvaktning och rundåkning. Minns när jag slutade skolan för en del år sedan. Förändringen är mycket stor och till det bättre. Då gick vi en stund till Landskyrkan där prästen och överläraren sa några väl valda ord. Inte festligt alls som nu. Några som varit väldigt duktiga fick också diplom. När det var klart i kyrkan satte jag mej på cykeln och åkte hem. Dom där hemma undrade om jag hade slutat och om det var sommarlov. Föräldrar varit inte så engagerade som nu och vi var många. De hade fullt upp med att få ihop sin egen vardag med allt vad det innebar. Och på den tiden fanns det heller inte någon som ville köra runt på stan med skolungdomar vad jag minns. Men jag är inte det minsta bitter när jag tänker tillbaka på mina skolavslutningar. Hade min kära cykel att trampa hem med.

 

 

 

 

Publicerat av

2 reaktioner till “Min tidningskrönika 16 juni”

  1. Owe, dina krönikor är lysande!
    Simskolan på 50-60 talet fick börja när det var 14 gr i vattnet om jag minns rätt. Vi badade givetvis men frös också. Hagabadet var samlingsplatsen.
    Jag var med bland första 9: an som gick ut från Sjöängsdkolan 1967. Vi hade vita baskrar på oss.

Kommentarer inaktiverade.