Sörens mack vid Sundsbron en klassiker

 

Det var bättre förr- åtminstone när det gäller servicen på våra bensinmackar. Vem minns inte den unika servicen som Sören Eriksson och hans anställd bjöd på vid macken intill Sundsbron i Askersund. Kunderna han nästan inte stanna sina bilar förrän Sören eller någon av hans anställda kom springande och hjälpte bilägarna med olika praktiska saker. Att få hjälp med att torka vindrutorna var en kulturupplevelse för många. Och den svarade Sören och hans mannar för under alla år.

På 90-talet hade konkurrens blivit stenhård mellan bensinmackarna i Askersund. Bensinstationer hade rivits och byggts. Märken kom och försvann, liksom arrendatorer. Många mackar hade också förvandlats till rena livsmedelshallar. I dag finns det bara några få bensinstationer kvar. Obemannade pumpar är det vanliga nu för tiden. Men ingen kunde matcha Sörens manuella service. Han hade utvecklat sin rörelse enkel med manuell service och vänlighet. Har stora erfarenheter av det själv. Sören ansvarade för servicen av redaktionsbilarna. Det klickade aldrig.

Familjen Eriksson var väldigt tidigt ute med däckförsäljning, i övrigt nöjde man sig med bensinförsäljning, ett kiosksortiment och en pump för båtfararna. Och så den manuella servicen.

Under kriget kördes bilarna i Sverige med gengas. Säckarna på taket innehåller kol att elda bilarna med. Med på bilden är Sören och hans pappa Gullmar

Bild från slutet av 30-talet.Från vänster David Karlsson, Sören Eriksson, Konrad Johansson,Stig ”Jojjas” Johansson och Gullmar Eriksson.

Bild från 1931.

Macken som Sören drev vid Sundsbron var en klassiker. Den öppnades 1931 av Sörens pappa, Gullmar. På den tiden var det en NAFTA-mack. Bolaget hade ryska ägare. Senare blev det en GULF-mack och efter det en ESSO-mack. Namnet ändrades sedan till Statoil. Och så var också namnet när Sören slutade och macken försvann. Nu har hotellet tagit över markområdet för sina verksamheter.

Ibland träffar jag Sören på stan och pratar om gamla tider. Vet också att han läser mina bloggar. Är det något fel i texten hör säkert Sören av sig. Han kan mycket om gamla Askersund. Vid sina år på macken träffade han massor av folk. Både kända och okända. Sören kan dock skryta lite över at han tankat bilar åt både Alice Babs, och Duke Ellington, för att nämna några. Men nu är det att Sören inte vill skryta. Det var ”bara” ett jobb.

På den här tiden fanns som nämnts ett antal bensinmackar i Askersund förutom Sörens. Har letat fram några nostalgibilder på mackar.

Sundsbrogatan. Bensinpump till höger

Publicerat av

Ove Danielsson

5 reaktioner till “Sörens mack vid Sundsbron en klassiker”

  1. Vilket härligt reportage! De gamla bilderna ger mig nästan hjärtklappning, så fina grejor de hade , då var det stil & finess på allt från pumpar till burkar!😃mvh Klas

  2. Härligt att läsa detta repotage, var alltid spännande att följa med pappa när han tankade bilen, Hade redan som barn stort hundintresse och Sören hade en vacker Collie dom gick på macken o hade koll på ”raggare” som kom o tankade 😂väldigt spännande!

  3. Himla kul läsning. Som grabb sprang man på de flesta mackarna i ”stan” och tiggde klistermärken som sedan hamnade på skolväskan och cykeln.
    Tänkte fråga om det inte finns något material om min gamla lärare Märta Hempel som jag hade mellan första och tredje klass på kyrkskolan.
    MVH Gabor Györik.

  4. Ja Sörens mack var något alldeles särskilt ! Vilken service! Man nästan skämdes när man tidig måndagmorgon behövde tanka inför längre tjänsteresa. Herr Erikssons fantastiska hustru kom utspringande och ropade ”akta era kläder” varefter hon ombesörjde tankningen. Jag skämdes verkligen men var naturligtvis tacksam för hennes omtänksamhet! Hon inte bara tankade utan sonen kom ut och kollade oljan o vaskade av rutorna! Detta glömmer jag aldrig!!!!. – 1970-talets mitt ”var man inte du” med andra än lek-och klasskamrater! – Mycket, både + och – , har hänt inom strängt taget alla områden de senaste decennierna!

Kommentarer inaktiverade.