Aspskimmerfjäril i Bastedalen

Bild:Inga-Lill Larsson

Dagfjärilsarten , den vackra aspskimmerfjärilen, dök upp hemma i Inga-Lill Larsson växthus i Bastedalen häromdagen. 2014 hittades en aspskimmerfjäril på Värmdö utanför Stockholm. Fyra år senare hittades arten igen i samma område och nu har ett gäng fjärilsskådare återigen upptäckt inte bara en, utan fem aspskimmerfjärilar. Och nu också en hemma hos Larsson i Bastedalen.
Inga-Lill och maken Thomas blev mycket överraskade när de kom till växthuset och fick se den blåa skönheten. Snabbt tog de reda vilken sort det var, och att den var mycket ovanlig i Sverige. Fjärilen lever bara en dag. Inga-Lill har tagit väl hand om den och placerat den i en liten ask.

Publicerat av

5 reaktioner till “Aspskimmerfjäril i Bastedalen”

  1. Hej. Tveksamt att det är en aspskimmerfjäril. Framvingen täcker bakvingen, därför den inte visar dom ”klassiska” tänderna i det vita fältet på vingen. Dom lever INTE bara i 1 dag, det är helt fel. Onödigt att ha den i en ask, bättre att den får flyga fritt.

    1. Nej, jag tyckte att det snarare såg ut att vara en sälgskimmerfjäril. Och efter att för säkerhets skull ha skickat bilden till tre av Sveriges ledande experter på dagfjärilar fick jag medhåll. Aspskimmerfjäril i Närke skulle ju vara en sensation, som man bör vara ganska säker på innan man publicerar, men sälgskimmerfjäril är ju också trevligt. Enligt Inga-Lill var fjärilen död när den hittades, så det var därför den lades i en ask.
      Leif Törnqvist, dagfjärilsinventerare

    2. Hej! Precis som Peter skriver ser detta inte ut att vara en aspskimmerfjäril. Snarare är det en sälgskimmerfjäril, likväl en väldigt trevlig besökare i trädgården.

Kommentarer inaktiverade.