Minnesmärke över Bertil Boo i Askersund. Men var….

De flesta askersundare eniga  om det borde finnas ett  minnesmärke  någonstans i stan  över Bertil Boo. Stadens egen storsångare som alltid pratade gott om Askersund vid sina framträdanden i runtom i landet.  Sångaren hade också sitt föräldrahem vid Boda mellan Askersund och Olshammar.

Bild:Kjell Johansson

Frågan är nu var i tätorten minnesmärket ska placeras. Det finns två medborgarförslag. En byst på sångaren och det andra alternativet är att döpa torget i hamnen mellan kioskerna till ”Bertil Boos torg/plats”. Det fanns också ett annat alternativ som diskuterades. Det var att döpa grusbacken upp till Hembygdsgården till ”Bertil Boos backe”. Det förslaget hamnade snabbt i papperskorgen. Det finns redan en scen i Hembygdsgården som döpts till ” Bertil Boos scen”. I sitt testamente donerade sångaren pengar till hembygdsföreningen och scenen är ett litet tack för pengarna.

Kommunstyrelsen har inte tagit något beslut i frågan ännu, men det kommer snart.  Som det ser ut verkar inget av medborgarförslagen bli aktuella.   Kommunen har istället för avsikt att, när en ny gata anläggs i Askersund, ta tillfället i akt att uppkalla den efter Bertil Boo. Det är ett förslag från förvaltningen som politikerna ännu inte tagit ställning till ännu. Förvaltningsförslaget bygger på att torget vid kioskerna ska vara kopplad till något hamnnamn.

 

Bertil Boo i sällskap med Gösta Snoddas Nordgren

Gravstenen finns vid landskyrkan i Askersund 

Vad jag förstår kommer det att ta lite tid att få ett minnesmärke om förvaltningens förslag går igenom. Det är precis inte varje dag en ny gata anläggs i Askersund.

 

 

Publicerat av

En kommentar till “Minnesmärke över Bertil Boo i Askersund. Men var….”

  1. Bertil Boo minns jag som Den sjungande bonden i Åsa Nisse-filmerna.

    Många i mina farföräldrars generation var stormförtjusta i Bertil Boo och inte så lite stolta över att han kom från Askersund.

    Kapellet i Boda lär ha varit den offentliga lokal där han debuterade. Jag tror det tillhörde baptisterna.

Kommentarer inaktiverade.