Satsningen på Norra Bergen i Askersund är igång

Askersudsbostäder har börjat jobbet med satsningen på Norra Bergen. Det handlar då om markarbeten och ledningsdragningar. Gamla Samrealskolan ska byggas om till hyreslägenheter. De stora lönnträden vid trappan som under sommarhalvåret skymde skolan från Stora Bergsgatan har till att börja sågats ner. Det ska bli nyplanteringar.

28 januari 2020

Jag utfärdar också en reservation för trädsorten som kapats. Kunskapen om träd är inte min starka sida. Intill stubbarna fanns i alla fall torkade lönnlöv. Vän av ordning kanske undrar hur jag kan veta att det är den sortens löv när jag inte känner till träden. Tar då nytta av mina idrottskunskaper som gammal sportjournalist. Kandas ishockeylag kallas ”lönnlöven” och hade just ett sådant löv på sina tröjor som finns vid trappan. Långsökt men så är det. Ibland kan man ha nytta av sådant.

Kanadas ishockeytröjor.   Samma sorts  löv som vid Samrealskolan. 

Jag och många med mej har trott att träden vid trappan är en mycket gammal plantering men så är det inte. Det är bara att titta på gamla bilder.  Har en bild på konstnär Börje Sandelin från 1959 där han står vid trappan. Då fanns det inga träd.  Men lönnar-om det är så- verkar växa snabbt.

Beslut om att bygga Samrealskolan togs 1905. Årtalet som också står på fasaden. Invigningen skedde några år senare i januari 1907. Inflyttning hade då pågått under året. Byggmästare var N.J Ackzell Katrineholm och Viktor Forss, Askersund. Bygget kostade då 59.786 kronor. Det tillkom också en del kostnader för markförberedelser.

Lägger med  några bilder som visar utvecklingen.

 

26 januari 2020 

 

 

 

Bild  sommaren 2013 

På vykortet står årtalet  långt upp  på byggnaden. Det  flyttades ner  till ingången.

Bild från 1959 på konstnär Börje Sandelin.  Då fanns  det  inga träd  på gården .

 

 

Publicerat av

En kommentar till “Satsningen på Norra Bergen i Askersund är igång”

 1. Jag hoppas verkligen att den fantastiska exteriören och träden
  Hanteras med varsamhet och respekt
  Det är nya tider nu
  Klimat och miljö kräver nytänkande
  Bevara och renovera är klimatsmart
  Varsamhet med arvet
  Vandaliseringen av kristinaparken är ett sorgligt exempel
  Även den groteska byggnaden vid gamla sjukstugan där parken skövlats
  Ada Fransson som dog samma dag som Berlinmuren revs 9 nov 1989 bodde som barn i ett hus nedanför realskolan
  Hon mindes bygget av realskolan
  Barnen åkte kälke utför stora bergsgatan mot söder

Kommentarer inaktiverade.