Bakslag

Inser att jag måste bestämma mej. Om jag ska baka mitt matbröd så måste jag göra det oftare. Det går inte an att sätta igång en gång i kvartalet och utgå från att resultatet ska bli lyckat. Minns ju när jag alltid bakade för kung och fosterland, dvs till hela min då stora familj. Då blev det alltid så gott och bra, alla åt med liv och lust.

Mitt häromdagen omtalade brödbak slutade inte bra. Grahamsbullarna; ett nytt recept där man skulle skålla grahamsmjölet. Stackars mjöl, det blev väldigt hett. Sen skulle det ligga och vila sig lite – självklart kunde jag inte vänta så länge på det. Jag hällde nog på degspadet (som skulle vara fingerljumt) för tidigt. Förmodligen skållade jag hela innehållet för dom jäste i alla fall nästan ingenting.

Resultat: några stora, otroligt tunga, svårsmälta bullar där den enda ljusglimten var några russin som livade upp det hela.

Men valnötsbrödet då: Allt såg länge väldigt bra ut. Jag stod där och knäckte och knäckte julvalnötterna en efter en och tycktes mig vara en god husmor som inte köpte färdig-knäckta. Den degen jäste minsann, limporna blev visserligen väldigt breda men jag tänkte nog att detta skulle ordna till sig när dom kom in i min varma luftiga ugn. Det gjorde det inte!

Resultat: Två pladusker till limpor där varje skiva blir ungefär 2,5 cm bred och 1,5 dm lång. Inte kul.

Nu har vi tuggat på dom här två bröden i några dagar. Idag på Maxi närmade sig min man hyllan med fina tekakor. ”Men såna där ska jag ta och baka”, sa jag. ”Det är väl ingen brådska, vi tar dom här så länge!!!!!!!” sa han.

Fast innerst inne är jag glad. Det innebär nämligen att jag får en luftig, saftig, lagomstorlekig brödskiva till frukost i morgon.

Ha en trevlig helg hör ni!

 

 

Publicerat av

En kommentar till “Bakslag”

  1. En gång i min ungdom gjorde jag lussekattor som man kunde slå ijäl hästar med sa min dåvarande sambo. Jag har slutat baka bröd och det går så bra så. Det finns ju dom som inte gör annat. Inte är det kul heller och det man ska göra ska man tycka att det är kul annars blir det inte bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *