Födelsedag

Igår var det min födelsedag. Numera är det inte ens lönt att försöka hålla den hemlig. Är man med på Facebook så rasar gratulationerna in. Och det är ju roligt, fast inte blir man så värst upphetsad av den här dan. Födelsedagar har sedan länge mist sin tjusning. Dom liksom bara händer och i år hade vi inte ens nån tårta eftersom det bara var vi två som kom.

När jag tänker på födelsedagar så minns jag nästan ingenting från när jag var liten. Presenter var det nog väldigt sparsmakat med och tårta hade vi säkert. Minns i alla fall att jag och min kusin skickade tvåkronor till varann på födelsedagarna. Dom skickades via våra pappor som väl vare ute på byn ibland.

Sen firade man väl lite i ungdomsåren. Ett år tvingade jag min kusin att följa med och se Sound of Music på min födelsedag. Jag hade redan sett den 5 gånger. När jag fyllde 18 kom min syster med fästman på natten och berättade att dom förlovat sig. Så det blev ju liksom lite extra sprutt på den födelsedagen.

Det var inte förrän man fick barn som firandet blev lite mer uppstyrt och spännande. Då blev det kaffe på säng och hemliga presenter och fina teckningar. Och nu är det barnbarnen som står för fina akvareller med gulliga texter på.

40-årskalas hade jag, eller det var inte jag egentligen. Det var min familj som hade ordnat överraskningsfest och det var väldigt roligt. 50 åkte vi till Dubai och när jag skulle fylla 60 så umgicks jag länge med tanken att jag skulle ha en stor fest; vi skulle äta och dricka och dansa. Vid närmare eftertanke så började jag fundera över vilka som egentligen skulle dansa och hur många jag kunde få ihop till min fest. Så jag ändrade mej och bjöd på kaffe och tårta istället. Och nu, efter ytterligare något år,  så blir det faktiskt ingenting alls.

Nu finns det inte ens några presenter man kan önska sig och jag har meddelat barnen att dom inte behöver bekymra sig om den saken längre, eftersom jag förstår att dom har plågsamma funderingar ”vad 17 ska vi köpa till mamma?”. Jag använder inte ens nattlinne!

Det här låter som om jag är deprimerad och sorgsen. Inget kunde vara mer fel, det är bara det att födelsedagar liksom blivit mindre sensationella och överraskande.

Men, som det stod på ett av korten jag fick. ”Det är ingen idé att du bluffar, du är faktiskt ett år äldre nu”. Och så är det ju, och det känns faktiskt väldigt bra – att FÅ bli ett år äldre!

Publicerat av

4 reaktioner till “Födelsedag”

  1. Även om det där med födelsedagar inte längre är så viktigt, så är ju alternativet att inte fylla år ännu värre.

  2. Vi tycker att du är väldigt ung för din ålder.
    Sedan är det inte svårt att hitta på presenter till dig, det är bara du som tror det. Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *