Till Österland vill jag fara …

Visst är väl det en psalm eller nåt? I alla fall så vill jag nu till mitt Österland, dvs Östjämtland och närmare bestämt Västerövsjö, en liten by mellan Stugun och Kälarne.  Jag är född och uppvuxen där och numera tillbringar jag tiden mellan maj och september på mitt lantställe.

Lantställe låter pompost och stiligt. Det är meningen. Tidigare har jag bara sagt att jag ska åka till stugan men det låter för trist tycker jag. Man får väl ta i lite! Lantställe låter fantastiskt!

Vi brukar inte flytta ut förrän i början av maj, men nu var det svårt att få stopp på mej. Jag började packa förra veckan. Allt ska med; alltså i klädväg. Alla 9 sommarkjolarna, alla vita byxor – korta och långa och halvlånga. Alla t-shirts i ljusa somriga färger och med kort ärm. Fast tyvärr får man ju plocka med lite jeans också, och tjocktröjorna, och kanske ett par långkalsonger påttifall. En mössa är lika bra. 7 st schalar – inte långschalar (vits!) utan korta tunna skira… Skor; ja man har ju en del. Jumpaskor, sandaler, såna som man bara stoppar fötterna i och som står ute på bron hela sommaren, stövlar lär man ju behöva, men dansskor – det vete fåglarna. Men tänk om? … dom får hänga med, jag har bara ett par och jag är tveksam om jag kan dansa i dom. Tveksam om jag kan dansa alls faktiskt, det var så länge sen man var ”jängs”.

Så det blev några väskor. Som vi slängde in i bilen och drog iväg med. Det var härligt! Nu hade vattnet i hus nr 2 tinat också (det var fruset i påsk). Och ingen snö fanns det på gräsmattan. Och huset var riktigt varmt och skönt. Det var bara att hänga in kläderna och börja bo.

Krattningen gick sisådär, det blåste så mycket. Men en liten bit blev vi klara med och vi var nöjda och glada när vi idag återvände till stan för att packa lite mer och sen återvända med ett nytt lass om en vecka.

Publicerat av

2 reaktioner till “Till Österland vill jag fara …”

  1. Men Barbro du är väl alltid ”jängs” och du måste ju ta med dansskor.. Det är ju dans på ”vår” dansbana Stromboli i sommar…

  2. Klart vi ska dansa. Det är ju Jannez på Stromboli och Björnlogen och Hällesjö. Visst var man mer gängs förut när man var ung men som tur är finns det damernas att ta till och jag tror inte att vi blir nobbade i alla fall. Skulle det vara så DÅ får man nog lägga av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *