Planeringstider

Nästa vecka ska vi få rå om våra gulliga och snälla och söta och roliga östersundsbarnbarn några dagar innan deras trevliga och underhållande och snälla föräldrar dyker upp till midsommarfirande.

Jag har skrivit listor och planerat maten som om det gällde ett mindre storkalas – vi blir 6 st!! Men ändå, det blir lite skillnad mot när vi två ska ”ta oss nånting” till lunch, eller äta lite rester både nu och då, eller ”min favorit” steka ett ägg… det kan jag livnära mej på hur länge som helst.

Tänkte på alla andra kvinnor som nu är i färd med att planera familjens och släktens och vännernas midsommar. Kan bara tänka mej vilken enorm tankemöda som ligger bakom en lyckad midsommarhelg.

Härom veckan tittade jag på prinsessbröllop. Vilken härlig fest dom hade på Drottningholm. Och tänkte på den värdinnan, Silvia, hon behövde säkert inte fundera så mycket på följande frågeställningar:

– hur många stannar över natten
– var ska dom ligga
– har jag rena lakan till alla
– middagsmaten, vad passar till vad – nota!!
– hur ska alla veta var dom ska sitta
– räcker det om jag skriver bordsplaceringen och sätter upp den på dörren?
– hur många ska ha frukost nästa dag
– kommer dom att äta den samtidigt
– vad tycker alla om, vilka flingor, vilken fil, vilket bröd – nota!!

Nej hon kunde bara le där i sin tiara, viss om att allt var lagat och klart, alla hade sina egna sovrum renbäddade med fina sidenlakan, alla blev visade till bords av en lakej i högtidskläder och frukosten stod framme med det varma under silverlock och på varma plattor och det kalla som plockades fram på begäran.

Ja nog är det skilda världar. Men vi får säkert lika roligt och det blir säkert lika gott och det går säkert lika bra om jag har glömt en ingrediens och det kommer att ordna sig om inte alla får sina favoritflingor.

Och jag gillar att planera, och skriva menyer och göra notor och det är så himla härligt när jag har så lång nota så jag måste ha med en penna till affären för att stryka över. Känns som att jag gör något jätteviktigt.

….Och det ska bli jätteroligt att vi blir sex personer till flera måltider…

Publicerat av

En kommentar till “Planeringstider”

  1. Barnen längtar tills på måndag då de äntligen ska få åka till Övsjö och sommarlovet kan börja!
    Jag längtar tills på midsommarafton då jag ska få fira min semester och äta all god mat som stått på den långa listan! Kram Åsa med familj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *