Redan hjortron?

Jag har ju uppnått en ansenlig ålder. Och därmed har jag också upplevt en ansenlig mängd bärsäsonger. Ändå är jag lika förvånad varje år när jag hör att folk plockat hjortron. Jag utbrister alltid: ”Redan?” oavsett när i juli det inträffar. Sen kommer direkt: ”Men är det inte ovanligt tidigt?” Även denna replik kommer direkt oavsett när det är hjortrondags.

I år är det kanske en vecka tidigt men jag borde väl ändå vara lite förberedd. Nu hörde jag runt omkring försåtliga kommentarer som: 

– Jag kokar lite hjortronsylt
– Redan? Har ni plockat mycket?
– Absolut inte, bara lite grann
– Var dom verkligen mogna? Redan?
– Ja, fast vi lämnade en hel del /alternativt:  Jättefina, vi har plockat över 10 kg.

Efter såna här konversationer får jag brått. I morse var jag på en myr kl 0900. Jodå, det fanns hjortron och där fanns både mogna och lite för lite mogna bär. Det blev 4 liter och jag kunde ha plockat mer om det inte varit för att jag – även här kan jag inte fatta hur jag tänker – åkte iväg utan myggmedel??? Det borde jag känna till att så fort en människa dyker upp på en hjortronmyr så kommer myggorna i hela arméer för att smaska i sig en annorlunda frukost.

Idag var det så mycket mygg så vi fick sluta. Ibland när jag ser bilder från Östra Färnebo (eller nåt sånt) och jag ser hur myggen bara krälar på folks händer och fötter så säger jag alltid: ”där skulle jag allllldrig kunna bo”. Jag säger detsamma idag, på den där myren skulle jag då inte kunna bo. Vi har det bra på lantstället, där är det bara några åt gången som ansätter oss.

Men, jag är jätteglad för mina 4 liter. Nu har jag kokat sylt och det luktar så gott i hela huset.

/När jag kollade så såg jag att jag hade 4 olika sorters myggmedel i badrumsskåpet.

Publicerat av

barbro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *