Vinbärsgelé – klarrrrt

Anlände till lantstället igår eftermiddag. Det kändes alldeles fuktigt i luften och såklart på marken, men det regnade inte. Och, det var lika vackert som det brukar vara med sjön och skogen och trakten. Lastade in allt som fanns i bilen, dvs hela bagaget och hela baksätet? Vad håller vi på med? Varje gång vi åker hit är bilen fullproppad, nu är det väl meningen att man ska börja ta tillbaka grejer inför höstavslutningen? Nu var det tvisserligen tvättade lakan och tvätt efter semestern, men om man hade varit lite smart hade man kanske lämnat kvar åtminstone 2 par shorts och några par halvlånga byxor – jag har jättemånga halvlånga byxor? hur kommer det sig? Nejdå, jag tog med mej allt tillbaka.

Nåja, efter att ha lastat in och packat upp var det väldigt härligt väder så jag slängde mej ut i vinbärsbuskarna och plockade 4 liter med blad och allt. Sen gjorde jag gelé. Jag har ett superrecept som aldrig misslyckas, dom stelnar så fint. Jag brukar hälla gelén i små glass-couper, såna som finns hos glassbilen. Förr var det plastlock på dom och det var förstås jättebra, nu är det bara en pappskiva men jag har sparat dom i alla år och använder dom till just gelé. Dom blir så fina för när man ska servera gelén så stjälper man upp en sån där form och då ser den ut som en minisockerkaka – fast tvärtom – eller inte – med annan färg – egentligen inte alls….. men den blir fin på ett glasfat i alla fall.

Nöjd och belåten betraktade jag alla mina små plastbyttor och tänkte att det där var så roligt så tänk om jag hade haft fler burkar så skulle jag ha gjort en ny sats i morgon. Nu var det ju en himla tur att jag gjorde min plock- och kokinsats igår, för idag regnar det hela tiden, ibland kommer det en skur och däremellan dallrar luften av små små fuktiga saker som  definitivt påminner om regn.

Det blir alltså en kojdag …. IGENNNNNNN!

Publicerat av

barbro

2 reaktioner till “Vinbärsgelé – klarrrrt”

 1. Det receptet skulle jag behöva för jag har återigen misslyckats med gelen. Första försöket blev för löst och andra försöket blev hårt som en studsboll så nu har jag gett upp. Kojdag här också för planerna på att moster och jag skulle plocka vinbär och krusbär gick om intet. Nåja det finns saker att pyssla med inomhus också

 2. Här kommer receptet. Det är idiotsäkert, jag har aldrig misslyckats med det. Nånstans har jag hört att det blir bäst om man tar bären innan dom är alldeles mogna, men den här gången var dom nog snudd på helmogna och det gick ändå bra:

  Plocka 4 liter bär, med blad och klasar och bär. Koka tillsammans med 5 dl vatten i 20 minuter.
  Häll ”sörjan” i en saftduk och låt det rinna av.
  Väg saften.
  Ta sen lika mycket socker som saft och koka det i 10 minuter. Skumma om det behövs.
  Häll saften på burkar.

  Lätt som en plätt…. lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *