Hela Sverige syr …

Ja alla utom en i så fall. Jag syr inte på symaskin. Inte sen de dagarna jag skulle vara duktig hemmafru och göra alllt själv. Jag sydde gardiner i parti och minut, det var nödvändigt om man skulle byta till jul, påsk, examen och höst. Jag sydde stolsdynor med volanger och ett år gav jag mig på att sy små kuddar till flickorna, söta vita med brodyr som dom skulle ha på sängen när dom inte låg där själva.

Detta kan ju tyckas lovvärt och duktigt. Men det blev inte bra. Inte alls bra. Ja, gardinerna var det väl inte så svårt att göra fel på, det var ju raka sömmar. Men att klippa till = alltid snett (till slut valde jag om det var möjligt ett mönster som var rakt, t ex rutigt) och att få undertråden att inte haka upp sig hela tiden = knutsöm istället för raksöm. Jodå det syntes där den hängde. Och stolsdynorna ska vi bara inte prata om. Ibland hamnade volangen bak och fram och banden man skulle knyta blev aviga. Kuddarna togs snällt emot på julafton med ett ”Va fina dom blev!!!” = otroligt snälla barn.

Det går inte att beskriva hur besvärligt jag hade det. Och hur många svordomar och dåligt humör jag visade upp. Till slut föreslog familjen, med unison röst, att jag kanske inte skulle sy så mycket på maskin eftersom jag uppenbarligen inte tyckte det var ett dugg roligt.

Så sant. Och passande nog så tyckte jag att just den uppmaningen skulle gå alldeles utmärkt att följa. Så nu gör jag inte det. Syr på maskin alltså. Om jag köper gardiner på lösvara så sitter jag och fållar för hand, både lång- och kortsidor. Upptill? Ja om det ska vara en kanal så syr jag även den för hand, med små stygn. Det blir så bra, eftersom man sällan är uppe i gardinstången och rycker och sliter så håller det hur länge som helst. Och faktiskt kan man ju säga att jag, vad säger man ”syr pret-a-portier”, för det är ju så dom gör modeskaparna i Paris. SÅDETSÅ!

Programmet Hela Sverige Syr kommer säkert att locka många som vill lära sig sy eller som vill imponeras av hur duktiga amatörer det finns. Jag kommer alltså inte att välja just det programmet när jag vill feela good framför Tv:n.

För övrigt så försökte jag mig på en promenad i morse. Det gick inte. Det var så förbaskat halt, trots dubbskor, så jag vände efter ett kvarter. Jag blir så less på halkan, låt det bli sommar snart.

Men i alla fall, trevlig helg till alla!

Publicerat av

barbro

En kommentar till “Hela Sverige syr …”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *