(s)kratta lagom

Jag brukar inte fiska. Påstår att jag är alldeles för rastlös för att sitta och stirra på ett flöte eller ett pimpelspö. Det är bara skryt, varför skulle jag vara rastlös? Den som är det har oftast något annat som dom hellre bör eller vill göra, vilket förstås inte gäller mej. Nej, det handlar om att jag inte på några som helst villkor kan tänka mej att ta i en rörlig mjuk tingest som slingrar sig runt mitt finger och som jag ska trä på en krok. Ussssccccchhhhh! Men det behövde jag inte tänka på i påsk eftersom isen var mörkblå och såg farlig ut.

Skidor har jag åkt i mina dagar. Uppåt och neråt och åt sidan. Jag kan numera absolut tänka mej att ta en tur på sjön mot solen och bara glida fram så där sakta, men att ta mej till ett spår där det går upp och ner har jag slutat med för länge sen. Men jag är faktiskt gladast om jag slipper överhuvudtaget.

Så jag kan alltså verkligen utbrista: Vilken helg det varit! Härligt skönt väder, inge regn och ingen is och ingen snö. Det var dessutom så torrt och fint så vi har krattat hela tomten på Lantstället. Det är ingen liten tomt och det är ingen liten mängd löv som ska krattas. Det står björkar och aspar och rönnar precis överallt. Och står dom inte hos mej så står dom hos grannen och när det blåser så blåser alla löven upp till mej. Detta är visserligen bara en obevisad teori, men jag är nästan säker.

Varje vår är det likadant. Jag kvittrar ut ur bilen och säger: ”Vad det ska bli härligt att få kratta. Jag ällllskar att kratta…. det blir så fint när man får fram lite grönt ur allt det bruna och trista”. När jag krattat en halvtimme är jag döless…. Jag börjar ana kommande besvär i nack- och skulderparti, tummarna känns stela och konstiga och det är absolut ett skavsår på gång på BÄGGE händerna.

 

Men skam den som ger sig. Jag gör otaliga utbrytningsförsök, som t ex ringa nåt viktigt (!) samtal, ordna lunch (fast där kom jag tvåa flera dagar…. det fanns en som ville gå ifrån mycket hellre än jag), fixa vatten, koka kaffe. ”Jag svettas ihjäl… måste vila lite!”

Otroligt nog så klarade vi av allt ändå. Det återstår en liten trekant nere vid mina odlingar, där låg det lite is kvar så den biten spar vi tills nästa gång.

Nöjd och belåten rattade vi mot våran gata i stan och när jag tittar ut genom fönstret så ser jag att det även här finns löv som vill komma till återvinningen. På´t igen alltså!

Publicerat av

2 reaktioner till “(s)kratta lagom”

  1. Kratta går väl an men att frakta dessa massor av löv i skottkärra på skottkärra DET är minsann plågsamt. Inte törs man elda heller för grannarna eldade gräs och fick ringa brandkåren. När nära husen var det. Underbart att det plötsligt blir vår och idag har sjön gått upp. Den brukar gå upp ca 10-de maj så det är då absolut rekord. Har nog aldrig hänt förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *