Back on track

Tillbaka på Lantstället efter några hektiska (!!!) dagar hemma på våran gata i stan. Här har växt och växt och växt.

Undras just om det numera görs lätta gräsklippare? Våran är väl från tidigt 80-tal och jag lovar att den väger ton när man ska backa och vända och ta sig förbi gräsrötter och stenar och tjorv. ”Oh, hviss jag hade” en gräsmatta som var rak och plan och enkel. Nej här är det stockar och sten som gäller och ingenting är rakt och slätt. Ganska svårt också att bestämma vad som ska vara kvar ett tag, i alla fall till efter midsommar. Nu blir det ju så fint med sommarblommorna, synd att klippa just där.

Osså var det planteringarna. Vi tänkte köpa blommor i stan men det visade sig att bilen var tokfull med rena lakan, handdukar, kläder och underkläder. Plus diverse köksattiraljer som jag absolut måste ha med mej. och en påse Grahamsmjöl och en Vetemjöl special!!! Påttifall jag ska baka det där goda frukostbrödet nån gång under sommaren. Man kunde ju tänka att det finns mjöl även på affärer i östra Jämtland… men det var inget som föresvävade mig.

Alltså kom vi hit utan blommor som skulle bo i zink-hinkarna och i korgen utanför lusthuset och på broa. Det var bara att sticka till Hällesjö och där hittade vi massor av fina blommor. Nu har vi planterat och klippt och grejat så det är så fint här. Vädret har varit härligt och intressant, dvs endera minuten strålande sol och tokhett, sen en plötslig regnskur och sen sol igen. En härlig sommardag med andra ord.

Dom här fina kattfötterna finns på min tomt… Dom lär vara sällsynta!

Publicerat av

2 reaktioner till “Back on track”

 1. Lider med dig och ditt myrproblem varje år. Testa denna metod. Fungerar den inte, isf så kan du åtminstone skryta med att du haft Övsjös största saftkalas(antal gäster) Artikeln hämtat ur Ny teknik

  Problem med myror? Häll outspädd Fun light över dem och de dör. Tipset kommer från ett stort antal bloggar på nätet. Men saften är ofarlig för människor, anser Livsmedelsverket och tillverkaren.

  En knapp deciliter Fun light var allt som behövdes för att få myrorna på uteplatsen att försvinna för gott. Det berättade författaren Lars-Erik Litsfeldt på sin blogg i början av sommaren. Sedan dess har uppgiften spridits i bloggvärlden, och fått många att testa knepet.

  Till dem hör Karl E Arfors, tidigare forskningschef vid Pharmacia i USA och professor i mikrocirkulation.

  – Fun light är ett grymt medel. Jag har testat det många gånger, nu senast på en myrstack. Resultatet blir alltid detsamma, myrorna dör, säger han.

  Imponerad ringde han till skadedjursbekämparen Anticimex och frågade varför de inte använde saften. ”För att den inte är registrerad som bekämpningsmedel” blev svaret.

  Den myrdödande effekten hos Fun light tillskrivs aspartam, ett konstgjort sötningsmedel som används i stället för socker i de flesta lightprodukter.

  När det bryts ner bildas signalsubstanser som överaktiverar nervcellerna så att de dör.

  – Aspartam är ett nervgift, konstaterar Karl E Arfors.

  Men att Fun light i koncentrerad form är giftig för myror betyder inte att den är giftig för människor.

  Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, har dragit slutsatsen att aspartam inte är skadligt för människor så länge som vi inte får i oss mer än 40 mg per kilo kroppsvikt. Det motsvarar 4 liter lightdryck per dag för en vuxen och 1,5 liter för ett barn. Det är också vad Livsmedelsverket anser.

  – Vi gör som EFSA. Det kanske också är bra att veta att säkerhetsmarginalerna är väldigt stora när det gäller gränsvärdena, oftast upp mot 100 gånger, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog på Livsmedelsverket.

  För tillverkaren Procordia Food kommer uppgifterna om att deras dryck används som myrdödare som en nyhet.

  – Vi känner oss trygga med myndigheternas godkännande av aspartam i livsmedel säger Helena Giertz, informationschef på Procordia Food.

  – Det finns många husmorsknep där livsmedel används, ketchup är till exempel bra för att skura kopparkärl. Det här är kanske ytterligare ett som jag inte vet om det stämmer.

  Av: Ulla Karlsson-Ottosson
  Mejla reportern

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *