När jag var ung och sommarjobbade

Igår tittade jag till på kyrkogården. Fick syn på en sommarjobbare och utbrast: ”Men stackare!” Ja inte för att hon fått ett sommarjobb för det är tydligen något som är få förunnat i dessa tider. Men jobbet för henne just då bestod i att putsa fönstren i kyrkan. Små små rutor! Och jag som gnäller om mina 192 rutor… Hur många hade hon. Vartenda kyrkfönster såg ut att bestå av minst 30 st små…

Minns när jag fick mitt första, och jag tror, enda sommarjobb. Min kusin och jag blev ombedda att jobba hos n´Daniel med att rensa ogräs i hans stora trädgårdsodling. Gissa om vi blev glada, och förvånade, och skärrade. Spänningen var olidlig. Vi hade jobb!

Hur som helst så låg vi där i raderna och plockade ogräs i dagar. Minns inte hur många och minns inte om det var jobbigt. Dagens höjdpunkt var i alla fall när Daniels mamma ropade: ”Saft” och vi fick stiga upp ur knäståendet och tassa in till henne i köket där hon bjöd på saft som hade så fin färg (färgmedel) och nybakad sockerkaka. Kakan var fluffig, gul (hemägg)och jättegod.

Minns också när  löningen kom. Det var förstås ingen stor summa men den var min och jag skulle få köpa vad jag ville för pengarna. Katalogen togs fram och till slut bestämde jag mej för en luftmadrass, knallrosa med svarta figurer. Gissa om jag var lycklig när jag bar ner den till sjön och låg där och guppade omkring. Luftmadrassen var av en utsökt kvalitet, jag tror bestämt att den funkade i hela 20 år innan det blev punka.

Så medan andra har glidit omkring på en räkmacka hela livet har jag susat fram på min luftmadrass!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *